Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Moscova a amendat Google pentru informațiile „false” despre războiul din Ucraina


Un tribunal din Moscova a ordonat Google să plătească o amendă de 21,77 miliarde de ruble (373 de milioane de dolari) pentru informațiile distribuite pe platforma sa de partajare video YouTube cu privire la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Instanța magistraților din districtul Taganka din capitala rusă a pronunțat hotărârea la 18 iulie. Aceasta a declarat că, în mod sistematic, Google a evitat să înlăture ceea ce autoritățile au stabilit că este conținut interzis, conform legii. Este a doua condamnare pentru Google, iar amenda a fost de 1/10 din tot profitul pe care gigantul american al internetului și grupurile asociate cu acesta îl obțin în Rusia, a precizat tribunalul.

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a declarat la 22 iunie că a intentat un proces împotriva Google, acuzând-o de nerespectarea repetată a cererilor autorităților ruse. Plângerile Roskomnadzor cu privire la YouTube datează din martie, când a cerut ca Google să oprească răspândirea pe YouTube a unor videoclipuri despre care a spus că „pun în primejdie cetățenii ruși”. În aprilie, Roskomnadzor a emis prima amendă, o sumă considerabil mai mică, de 11 milioane de ruble (188.500 de dolari), afirmând că YouTube „s-a transformat într-una dintre platformele-cheie care răspândesc știri false” despre război. La câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia, Roskomnadzor a cerut presei din întreaga țară să folosească doar surse oficiale pentru relatările despre război.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG