Linkuri accesibilitate

Un tribunal rus a anulat licența de tipărire a ziarului independent Novaia Gazeta


Un tribunal din Moscova a anulat licența de tipărire a ziarului independent Novaia gazeta, fondat în parte cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în 1990. La rândul său, redactorul șef, Dmitri Muratov, a câștigat premiul Nobel pentru Pace 2021.

Tribunalul districtual Basmanni a declarat în 5 septembrie că a invalidat licența ziarului la cererea autorității de reglementare a mass-media din țară, Roskomnadzor.

Roskomnadzor a intentat procesul împotriva unuia dintre ultimele instituții media rusești independente la sfârșitul lunii iulie, spunând că consiliul editorial al ziarului nu a reușit să furnizeze noul statut al periodicului către Ministerul Justiției după o schimbare de proprietate.

Avocații Novaia gazeta insistă asupra faptului că schimbările din 2006 nu au necesitat prezentarea statutului autorităților.

„Este o decizie inadecvată și pur politică, nu are niciun temei legal", a declarat Muratov într-un tweet pe pagina Novaia gazeta. Europa feed. El a adăugat că publicația va face apel față de această sentință.

Novaia gazeta a început să apară în 1993 și a fost una dintre cele mai respectate publicații din Rusia post-sovietică. Ea și-a întrerupt operațiunile în interiorul țării din luna martie acest an după ce a fost forțată să elimine de pe site-ul său materiale despre invazia Rusiei în Ucraina.

Unii membri ai redacției au părăsit Rusia după oprirea publicării și au lansat un o nouă publicație, Novaia gazeta. Europa, în capitala Letoniei, Riga. Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat și acest site pe teritoriul Rusiei.

Muratov a rămas în Rusia în ciuda temerilor pentru siguranța și libertatea sa din cauza opoziției sale vocale față de conflictul din Ucraina.

La scurt timp după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, Moscova a adoptat rapid o lege care incriminează difuzarea de informații „false” care „discreditează forțele armate”. Legea a fost folosită pentru a declanșa represiuni masive împotriva disidenței față de războiul din Rusia.

De asemenea, în iulie, Roskomnadzor a blocat pagina de web a revistei Novaia rasskaz-gazeta - produsă tot de personalul de la Novaia gazeta - pentru că ar fi „discreditat forțele armate ruse”.

În 1990, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa la reducerea tensiunilor dintre Est și Vest și, trei ani mai târziu, a folosit o parte din banii premiului pentru a investi în micul ziar independent, ajutându-l să își cumpere primele computere.

Ultimul secretar general al PCUS și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a putut opri destrămarea URSS, a încetat din viață marți, 30 august, la vârsta de 91 de ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG