Linkuri accesibilitate

Un tribunal rus cere portalului Meduza să se supună legislației „agenţilor străini”


Meduza screenshot
Meduza screenshot

Un tribunal din Moscova a confirmat decizia Ministerului Justiției de a desemna site-ul independent de ştiri Meduza, care se află în Letonia, drept „agent străin”, obligând compania să se supună legislației rusești a „agenţilor străini”. Ministerul rus al justiției a adăugat Meduza pe lista agenților străini pe 23 aprilie, fără a explica în detaliu rațiunile acestei decizii.

Meduza a anunţat că va ataca decizia instanței.

Controversata legislație a „agenților străini” a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Ea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență financiara externă și despre care guvernul de la Moscova crede că ar fi angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini”, și să se supună regulamentelor și controalelor financiare ruse. Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțată din străinătate. Organizaţia Human Rights Watch a descris legislația ca fiind „restrictivă” și menită „să demonizeze grupurile independente”.

Meduza a fost înființată în 2014 de fostul redactor-șef al Lenta.ru, Galina Timcenko, după ce ea și majoritatea redacției au părăsit Lenta.ru după o schimbare de proprietate.

Potrivit site-ului independent de monitorizare Medialogia, Meduza este printre primele 10 cele mai citate site-uri de internet în limba rusă în 2020 și a ocupat locul 1 cu cele mai răspândite postări pe rețelele de socializare.

XS
SM
MD
LG