Linkuri accesibilitate

Un tribunal siberian extinde tratamentul psihiatric forțat în cazul șamanului anti-Putin


Aleksandr Gabișev în drum spre Moscova

Un tribunal din Siberia a prelungit tratamentul forțat într-o clinică de psihiatrie pentru un șaman iakut care a devenit cunoscut în întreaga Rusie pentru încercările sale de a porni în marș spre Moscova pentru a-l alunga pe președintele rus Vladimir Putin de la Kremlin.

Aleksei Prianișnikov, avocatul șamanului Aleksandr Gabișev,a declarat pentru RFE/RL la 1 august că decizia instanței a venit după o evaluare dubioasă a stării de sănătate. Prianișnikov spune că, la mijlocul lunii iulie, un grup de experți medicali a decis să îl transfere pe Gabișev de la o clinică psihiatrică la un spital obișnuit, concluzionând că „starea lui de sănătate s-a îmbunătățit”. Cu toate acestea, săptămâna trecută, o nouă comisie medicală a concluzionat că starea de sănătate psihiatrică a șamanului „s-a degradat” și că acesta trebuie transferat din nou la o clinică de psihiatrie.

Prianișnikov a acuzat oficialii că au reunit în grabă noua comisie pentru a schimba decizia. „Se pare că concluzia medicală corectă a fost făcută din cauza neglijenței cuiva, iar aceasta a fost forțată să fie schimbată în ultimul moment. Aleksandr [Gabișev] este acum într-o stare de stres din cauza ultimei decizii, plus că este tratat cu substanțe psihotrope extrem de puternice”, a declarat Prianișnikov. Nu există informații referitoare la motivele întrunirii noii comisii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG