Linkuri accesibilitate

Un vapor rusesc a fost încărcat cu arme în Africa de Sud, afirmă ambasadorul SUA


Navă rusească andocată la baza navală Simon's Town de lângă Cape Town, Africa de Sud, 8 decembrie 2022.
Navă rusească andocată la baza navală Simon's Town de lângă Cape Town, Africa de Sud, 8 decembrie 2022.

Ambasadorul Statelor Unite în Africa de Sud a acuzat această țară că a furnizat arme Rusiei, într-o posibilă încălcare a neutralității declarate a Africii de Sud în războiul din Ucraina.

Armele au fost încărcate pe o navă cargo rusă care a acostat în secret la o bază navală de lângă Cape Town timp de trei zile în decembrie și au fost apoi transportate în Rusia, a declarat ambasadorul Reuben Brigety pe 11 mai, ale cărui comentarii au fost preluate de agențiile de presă sud-africane.

„Suntem siguri că armele au fost încărcate pe acea navă și aș paria pe viața mea pe acuratețea acestei afirmații”, a declarat ambasadorul în timpul unei întâlniri cu reporterii, potrivit unei înregistrări video publicate de Newzroom Afrika, un canal de știri local.

„Înarmarea rușilor este extrem de gravă și nu considerăm că această problemă este rezolvată și am dori ca Africa de Sud să înceapă să-și pună în practică politica de nealiniere", a spus el.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, le-a declarat reporterilor că Statele Unite au îngrijorări serioase cu privire la acostarea navei, care se află sub incidența sancțiunilor impuse de SUA. Autoritățile de la Washington și-au exprimat direct îngrijorarea cu privire la arme, în cadrul întâlnirilor cu mai mulți oficiali sud-africani.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa vorbind în parlament, la Cape Town, la 11 mai.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa vorbind în parlament, la Cape Town, la 11 mai.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa se afla la Cape Town și răspundea la întrebări în parlament, când un deputat i-a cerut să răspundă la acuzația lui Brigety. Președintele a răspuns că „problema este analizată și, în timp, vom putea vorbi despre ea”.

Biroul lui Ramaphosa a calificat acuzațiile diplomatului american drept „dezamăgitoare” și a avertizat că remarcile „subminează spiritul de cooperare și parteneriat” dintre oficialii guvernamentali americani și cei sud-africani care au discutat despre această chestiune.

Nava de transport a provocat speculații de când a acostat la începutul lunii decembrie la baza navală Simon's Town. Navele de marfă andochează, în mod obișnuit, în portul civil din Cape Town, nu la baza navală.

Kobus Marais, membru al opoziției, a cerut răspunsuri din partea guvernului la momentul respectiv, afirmând că mărfurile au fost descărcate și încărcate în timpul nopții, când nava era ancorată la bază.

Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA a adăugat anul trecut cargoul, Lady R, pe lista de sancțiuni pentru presupuse transporturi de arme.

XS
SM
MD
LG