Linkuri accesibilitate

Un vas cu 7.000 de tone de grâne a plecat din portul ucrainean Berdiansk ocupat de ruși


imagine generică.
imagine generică.

Un vas cu 7.000 de tone de grâne a plecat din portul ucrainean Berdiansk ocupat de ruși, primul asemenea transport de la lansarea invaziei rusești în Ucraina.

Evgheni Balițki, șeful administrației instalate de Moscova în regiunea Zaaporijia, a anunțat pe Telegram că nava se îndreaptă spre „țări prietene”.

Balițki nu a spus care țările „prietene”, și nici nu a dat detalii despre originea grânelor. Ucraina a acuzat Rusia că a furat grâu în timpul invaziei și că nlochează porturile ucrainene pentru a nu permite ieșirea grânelor din această țară, fapt care a dus la o penurie alimentară globală.

Imagini din satelit arată cum trimite Rusia în Siria cereale furate din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00

Moscova a negat că a luat grâu ucrainean, dar imagini luate din satelit și date GPS au fost folosite pentru a confirma acuzațiile că Rusia a folosit portul Sevastopol din Crimeea pentru a scoate grâu ucrainean. Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată ilegal de către ruși în 2014.

Grânele sunt unul din principalele produse ale Ucrainei. Anul trecut, exporturile ucrainene de cereale au totalizat 12,2 miliarde de dolari, constituind 5 la sută din exporturile acestei țări. Înainte de război, prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, inclusiv prin Berdiansk, au trecut lunar 6 milioane de tone de grâne.

Rusia și Ucraina împreună furnizează o treime din nevoile de grâne globale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG