Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticorupție.md”


Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun.

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre exportul grâului din Republica Moldova. Surse din cadrul Grupului de companii Trans-Oil au confirmat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că, în ultimile zile, au fost făcute exporturi de grâu în cantități importante prin Portul Giurgiulești. Grâul aparține unor agenți economici și a fost vândut în baza unor contracte încheiate în august–septembrie 2019. Grâul a fost depozitat în silozurile companiei până în prezent din cauza unor probleme de circulație. „Acum iese o dată la trei zile câte o corabie din Portul Giurgiulești cu încărcături de grâu. Marfa a fost cumpărată din recolta anului 2019 și depozitată în silozurile Trans-Oil”, a menționat sursa citată. Totodată, omul de afaceri a subliniat că asigurarea cu grâu a Republicii Moldova nu ar fi în pericol. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol se referă la un nou focar de infecți cu COVID-19 la Administrația Națională a Penitenciarelor, unde mai mulți angajați au fost testați pozitiv. Surse din ANP spun că ar fi fost confirmate 7 persoane, dar presupun că în realitate numărul celor infectați ar fi mai mare. Conducerea instituției afirmă că e vorba de patru persoane infectate cu noul coronavirus. Solicitat de reporterii Anticorupție.md, Vladimir Cojocaru, directorul interimar al ANP, a comunicat că până acum au fost confirmați pozitiv cu coronavirus de tip nou patru angajați. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați că zeci de milioane de accesări ale datelor cu caracter personal au fost efectuate de autorități în 2019. Instituțiile de stat din Republica Moldova au accesat anul trecut de 42 de milioane de ori datele personale ale cetățenilor în Registrul de Stat al Populației prin intermediul tehnologiei Common Object Interface (COI). Tehnologia nu ar corespunde cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora. Datele se conțin în raportul pentru 2019 al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Experți susțin că 42 de milioane este numărul aproximativ de cazuri în care persoanele nu au fost informate despre faptul că datele lor personale au fost prelucrate. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dintr-o altă știre aflați că un bărbat a rămas fără sursa de venit după ce o funcționară din Parlament i-a accidentat mașina. Vasile Lozan, proprietarul unui micobuz care presta servicii de transport de pasageri pe ruta Suruceni – Chișinău, a rămas fără surse de existență după ce la 17 ianuarie mașina i-a fost accidentată de către Diana Țurcan, consultant superior în Parlament. Lozan spune că o companie de asigurări urma să-i plătească prejudiciile, însă până acum aceasta nu a întreprins nimic. Bărbatul a depus o sesizare pe Harta Corupției.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, de asemenea puteți să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG