Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară:  Anticoruptie.md


Invitatul de astăzi este Mariana Colun de la Anticoruptie.md

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi despre medicul Vadim Scarlat, învinuit că ar fi transmis unui magistrat 2.000 de euro pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar în care avea calitate de învinuit. Medicul a fost condamnat definitiv pentru trafic de influență. Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare hotărârea Curții de Apel Bălți privind condamnarea lui Scarlat și aplicarea în privința sa a unei amenzi de 115 mii de lei. Vadim Scarlat a fost găsit vinovat pentru că a transmis mită unor magistrați ca să poată falsifica un dosar care i-a fost intentat pentru malpraxis. Medicul avea calitatea de învinuit într-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldat cu decesul unui nou-născut. Pentru a minimaliza răspunderea sa penală şi a evita efectuarea unei expertize peste hotarele Republicii Moldova, Scarlat a transmis unui magistrat, prin intermediul unui asistent judiciar și a unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău, 2.000 de euro pentru ca magistratul să dea o soluţie favorabilă acestuia. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe șeful Inspecției ecologice din raionul Criuleni, Ion Guzun. Acesta deține de câteva luni și mandatul de consilier raional. Conform legislației cele două funcții sunt incompatibile, iar funcționarul este obligat să renunțe la una dintre funcții. Ion Guzun susține că nu a încălcat regimul de incompatibilitate a funcțiilor, în timp ce experții afirmă contrariul. Ion Guzun este șef al Inspecției ecologice a raionului Criuleni începând cu 16 octombrie 2018. La 6 martie 2020, Guzun a intrat în posesia mandatului de consilier raional, declarându-se neafiliat politic. Întrebat de reporterii portalului Anticoruptie.md dacă va renunța la funcție sau la mandatul de ales local, Ion Guzun a declarat că le va păstra pe ambele. Alte detalii, aflați pe portalul nostru.

Dintr-o altă știre aflați că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat la 10 iunie curent un contract în valoare de 533 de mii de lei pentru livrare de carte cu firma Cartdidact SRL, co-fondată de ministrul Educației, Igor Șarov. Reprezentanții instituției susțin că firma a fost desemnată printre câștigătorii licitației încă în luna februarie, înainte ca Șarov să fie numit ministru, contractul însă a fost semnat abia în iunie. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți că politicianul Ilan Șor, obligat, în octombrie 2018, să prezinte scuze publice liderei PAS, Maia Sandu, pentru declarații sexiste și instigatoare la discriminarea femeilor în politică, a câștigat litigiul împotriva Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au respins, la 24 iunie, recursul Consiliului ca fiind inadmisibil. Judecătorii s-au rezumat la o motivare formală, dar au invocat concluziile instanței de fond și ale Curții de Apel, care au anulat decizia Consiliului pentru Egalitate, făcând trimitere la încălcarea termenului de examinare a plângerii, precum și la dreptul la libertatea de exprimare al lui Ilan Șor.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.

XS
SM
MD
LG