Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a afla că Procuratura Anticorupție a transmis Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) corpurile delicte depistate în cadrul perchezițiilor efectuate în 2016 în biroul de serviciu al fostului șef de la Inspectoratul Național de Investigații, Vladislav Corcodel, învinuit într-un dosar de corupție pentru mită de 50 de mii de euro. Transmiterea documentelor este specificată într-o scrisoare de însoțire, făcută publică din greșeală pe Facebook de către procurorul PCCOCS Ruslan Toma. În documentul semnat de procurora anticorupție Victoria Furtună se precizează că în urma perchezițiilor efectuate în biroul lui Corcodel au fost ridicate 50 de mape cu documente și diferite înscrisuri. Victoria Furtună mai informează că la solicitarea PCCOCS au fost expediate mai multe probe în dosarul Corcodel, cum ar fi descifrarea convorbirilor telefonice, rapoarte de expertize judiciare, ordonanțe de anunțare în urmărire generală. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ruslan Toma a comunicat că documentul a ajuns întâmplător pe pagina sa de Facebook după o încercare nereușită de a-l recupera de pe rețeaua Viber. Omul legii a comunicat că nu este vorba de preluarea dosarului Corcodel de la Procuratura Anticorupție, dar de materialul probatoriu care este necesar pentru investigarea unui dosar de contrabandă. Întrebat dacă este vorba de dosarul pentru care Vladislav Corcodel ar fi estorcat mită pentru mușamalizare, Ruslan Toma a confirmat, dar s-a abținut să ofere mai multe detalii. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție aflați și poziția fostului polițist Vladislav Corcodel. Acesta susține că acesta i-a fost fabricat la comanda unor înalți demnitari de stat din fosta și actuala guvernare, după ce a investigat și probat implicarea lor în scheme de contrabandă cu țigări, care au prejudiciat bugetul cu 3 miliarde de lei. Vladislav Corcodel a făcut în premieră declarații pentru portalul Anticoruptie.md, la aproape patru ani după ce i-a fost intentată cauza penală. Vladislav Corcodel ne-a declarat că a lucrat timp de mai mulți ani în cadrul unei comisii speciale formate de către Direcția antifraudă a UE (OLAF) privind contrabanda transfrontalieră cu produse de tutungerie. În 2013, era șef de secție în cadrul Inspectoratului Național de Investigație, când a fost vizitat de un grup de experți de la OLAF, care solicitau implicarea organelor de drept de la Chișinău în investigarea unor scheme de contrabandă cu țigări, cu implicarea unor contrabandiști din Republica Moldova, care au prejudiciat bugetul mai multor țări europene. Ce declarații a mai făcut bărbatul, citiți pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.”

XS
SM
MD
LG