Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la Anticoruptie.md

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

„Aflați de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice că magistratul Nicolae Pasecinic de la instanța din Capitală a fost eliberat din sistem. Judecătorul nu a reușit să acumuleze numărul necesar de voturi ale membrilor CSM pentru ca cererea sa privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă să fie aprobată. Membrii CSM au analizat în cadrul ședinței de marți Nota informativă a Inspecției judiciare, în care au fost evidențiate lacunele judecătorului. De partea cealaltă, Pasecinic afirmă că a fost expulzat din sistemul judecătoresc pentru lipsă de loialitate față de membrii CSM. Magistratul susține că acuzațiile că este corupt și analfabet au fost formulate de membra CSM, Nina Cernat, reieșind dintr-o plângere anonimă, și au fost aduse cu scopul de a-i denigra imaginea. Nicolae Pasecinic este de părere că în spatele deciziei din 19 ianuarie a CSM ar sta niște reglări de conturi. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Obadă a declarat că nu a avut altă oportunitate decât să aplice arestul preventiv în cazul lui Braguţă

Un alt articol îl are în vizor pe Ex-judecătorul Iurie Obadă. Fostul magistrat Iurie Obadă, cel care a eliberat mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Andrei Braguţă, tânărul decedat în penitenciar în vara anului 2017, luptă în instanţă ca să revină în sistem. La şedinţa de luni de la Curtea de Apel Chişinău, Obadă a declarat că nu a avut altă oportunitate decât să aplice arestul preventiv în cazul lui Braguţă. Fostul magistrat şi-a argumentat poziţia prin faptul că Braguţă era violent şi avea un comportament inadecvat, iar în sala de judecată nu se afla nicio rudă care să aibă grijă de el. Întrebat de ce nu a dispus internarea lui Braguţă, Iurie Obadă a declarat că nu a existat un demers în acest sens. Fostul magistrat a mai declarat în şedinţă că a avut o reputaţie ireproşabilă, nu a avut sancţiuni disciplinare şi că a fost notat cu calificativul „foarte bine” de către Colegiul de evaluare a Consiliului Superior al Magistraturii. Toate detaliile, pe portalul nostru.

La rubrica dosare de corupție aflați că Judecătoria Chișinău a respins plângerea lui Serghei Perju, unul dintre participanții la competiția din toamna anului 2019 pentru funcția de procuror general, care a contestat rezultatul concursului, care ar fi fost viciat, precum şi decretul prezidenţial de numire în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. Instanţa de fond şi-a motivat decizia prin faptul că plângerea a fost depusă tardiv. În încheierea semnată de judecătoarea Viorica Dodon de la sediul Râşcani al Judecătoriei Chişinău se arată că plângerea a fost depusă la 28 mai 2020, iar decretul privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general a fost semnat de şeful statului la 29 noiembrie 2019. „Judecătorul nu reţine argumentele reclamantului că partea vătămată într-un drept al său de către autoritatea publică are dreptul la un nou termen de atac şi anume un an de la comunicarea actului administrativ”, se menţionează în încheiere. Încheierea Judecătoriei Chişinău este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară. Detalii, pe Anticoruptie.md.”

XS
SM
MD
LG