Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre strigătul de ajutor al părinților elevilor cu deficiențe de auz în pandemia de COVID-19. Incluziunea socială și dezinstituționalizarea elevilor cu nevoi speciale presupune ca toți școlarii să locuiască și să studieze într-un mediu comun, unde să le fie respectate drepturile. În acest sens, au fost închise școlile speciale de nivel regional. Copiii care studiau în aceste instituții rezidențiale învață acum în școlile generale din satele și orașele de baștină. Acomodarea a fost anevoioasă, deoarece a coincis cu perioada pandemică. Măsurile de distanțare socială impuse din cauza pandemiei Covid-19 au perturbat sistemele de educație din întreaga lume: începând cu primăvara anului 2020, școlile generale au fost închise în 189 de țări, elevii continuând să învețe de acasă. Nu este o excepție nici țara noastră. Dacă închiderea școlilor i-a marcat și pe părinți, și pe copii deopotrivă, trecerea din sistemul clasic de învățare la clasă în mediul online a creat dificultăți unice pentru copiii cu nevoi speciale și părinții lor, îndeosebi pentru cei cu deficiențe de auz. Chiar și în absența unei amenințări globale, copiii care trăiesc cu nevoi speciale se numără printre cele mai vulnerabile categorii, iar distanțarea socială în contextul actualei pandemii îi marginalizează și mai mult. Articolul integral, pe Anticoruptie.md.
Un alt articol o are în vizor pe soția procurorului general și afacerea acesteia. Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă. Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii. Detalii, pe portalul nostru.
Tot pe Anticoruptie.md citiți un articol despre acuzațiile unui magistrat la adresa procurorului general. Vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, îl acuză pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, că ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. Acuzațiile se regăsesc într-o scrisoare adresată luni de magistrat şefului statului, președintelui Parlamentului, conducerii Consiliului Superior al Magistraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate. Pavliuc susţine că este persecutat la comanda lui Stoianoglo şi a unor adjuncţi de-ai săi „în legătură cu refuzul de a colabora şi a le executa indicaţiile”. Magistratul mai declară că procurorul general urmăreşte înlăturarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău pentru ca să poată controla oficiul Ciocana, unde sunt judecătorii de instrucţie.
Procuratura Generală a respins acuzațiile vicepreşedintelui Judecătoriei Chişinău. Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru, a precizat că instituția nu mai este părtașă la acțiunile de intimidare și filare a anumitor judecători, specifice statului capturat, care erau valabile anterior. Toate detaliile conflictului, pe Anticoruptie.md.