Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul”


Invitata de astăzi este Tatiana Tesliuc.

Un ziar în fiecare seară: „Expresul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

„În primăvara, la Sculeni, se va deschide Centrul Cultural Polonez. „Fiind într-o relație de cooperare foarte bună cu prietenii noștri polonezi, am solicitat crearea acestui centru și am obținut, astfel, înființarea Centrului Cultural Polonez”, povestește Vasile Casian, primarul de Sculeni. Proiectul vizat prevede reabilitarea câtorva spații din incinta Casei de Cultură, unde este amplasat Centrul, care au fost izolate termic, iar încăperile au fost dotate cu mobilier și grupuri sanitare. Spațiile reabilitate vor oferi accesul la diferite servicii, atât pentru copii, cât și pentru maturi.

„În cadrul Centrului vor fi organizate ședințe și activități, iar spațiul destinat pentru bibliotecă oferă o nouă perspectivă a bibliotecii clasice, unde se va pune un accent mai pronunțat pentru a oferi confortul resimțit „ca acasă”, un cafe-bar și o porțiune de muzeu pentru a arăta legăturile dintre poporul sculenar și cel polonez”, a subliniat Vasile Casian. Potrivit primarului, la Centrul Cultural Polonez, se preconizează a veni și voluntari din Polonia, pentru a efectua activități cu persoanele care vor manifesta interes pentru studierea limbii, culturii și istoriei poloneze.

O singură clădire de menire publică din raionul Călărași este accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă. Este vorba despre sediul Asociației „Dorința” din oraș, care găzduiește persoane cu dizabilități pe timp de zi. Asta se întâmplă în condițiile în care numărul persoanelor cu dizabilități din raionul Călărași este de 4398 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din populația raionului. Acest lucru s-a stabilit în urma unui studiul efectuat recent „Analiza condițiilor de accesibilitate a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul. Studiul a fost efectuat în cele 28 de localități ale raionului. În cadrul acestuia au fost evaluate 113 clădiri publice, iar rezultatele arată că doar 35 dintre ele sunt parțial accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar restul 77 sunt inaccesibile. „Majoritatea clădirilor respective sunt vechi, iar autoritățile mizează doar pe fonduri din afară pentru a asigura accesibilitatea în instituții”, ne spune Rodica Stratan, directoare executivă a Asociației „Dorința”, care a mers și a vizitat clădirile publice din raion.

Mai multe informații citiți în ziarul Expresul sau pe site-ul: Expresul.md.”

XS
SM
MD
LG