Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Expresul


Invitata este Tatiana Tesliuc de la ziarul Expresul:

Un ziar în fiecare seară: Expresul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

„Istoricul unghenean Corneliu Prepeliță și-a lansat marți, 2 martie, cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată”. Acest eveniment a fost dedicat Zilei Memoriei, marcată pe 2 martie drept zi de соmеmоrаrе а oamenilor căzuți în conflictul armat din 1992, pentru арărаrеа integrității și independenței Republicii Moldova, precum și а victimelor acestui conflict. Autorul spune că și-a pus drept scop să înveșnicească, într-un volum special, memoria eroilor din războiul de pe Nistru, care au căzut la datorie, apărând glia și neamul. În carte este prezentată biografia ostașilor ungheneni, însoțită de fotografii din arhivele de familie ale celor 11 militari căzuți la datorie, precum și alte informații importante despre evenimentele tragice de pe Nistru. „Cornel Prepeliță a scris o carte memorabilă, peste care nu se va putea trece, pentru că știm exact ce s-a întâmplat la Nistru. Eu i-aș sugera să nu se oprească aici, dar să scrie în detalii orice întâmplare”, a spus și colegul său de breaslă, istoricul Octavian Țîcu, prezent la lansare.

„Mărțișorul – călător” a ajuns la muzeul de istorie și etnografie din Călărași. Pe parcursul lunii martie, vizitatorii vor putea să afle istoria Mărțișorului – Călător, din fotografii. Ideea de a realiza fotografii ale mărțișorului în diferite colțuri ale lumii îi aparține jurnalistului Vitalie Guțu. Pentru a promova simbolul alb și roșu, culorile specifice mărțișorului, dânsul a găsit o metodă inedită prin care a putut imortaliza acest simbol. „Am contactat mai mulți moldoveni din diaspora și le-am explicat ideea, care a fost salutată de către dânșii, implicându-se nemijlocit la realizarea ei”, mai spune el. Odată ce a lansat această idee către diaspora, care a fost destul de receptivă, aceștia au început să purceadă la punerea ei în practică. Astfel spus, simbolul primăverii - Mărțișorul - a făcut înconjurul lumii. A călătorit prin Grecia, Spania, Franța, Elveția, Liban, Azerbaijan, Austria şi chiar a trecut şi oceanul, la Chicago, în Statele Unite ale Americii. Prin această inițiativă, jurnalistul Vitalie Guțu, împreună cu cei din diasporă moldovenească au reuşit să promoveze în oraşele lumii şnurul alb şi roşu, confecţionat cu mult drag şi dor de casă.

Pentru a contribui la susținerea, valorificarea și diversificarea rafturilor cu cărți, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a lansat campania „Dăruiește din suflet – pentru suflet”. În cadrul acestei campanii, bibliotecarii îndeamnă cetățenii să se alăture campaniei și să doneze cărțile pe care le dețin în biblioteca personală dar pe care nu le mai citesc. ”Vrem să le oferim acestora o a doua șansă”, ne spun inițiatorii campaniei. Tatiana Nazîru, specialistă în relații cu publicul la biblioteca din Ungheni spune că anul trecut, în cadrul aceleiași campanii, de către ungheneni au fost donate bibliotecii 130 cărți „Gestul lor însă impresionează prin altruismul lor și dorința de a transmite potențialului cititor nemărginita valoare a cărții pe care o donează. Și e important ca aceste cărți să fie deschise cât mai des de cititorii noștri”, a subliniat dânsa.

Mai multe știri din Ungheni și Călărași, citiți în ziarul Expresul şi pe site-ul expresul.md.”

XS
SM
MD
LG