În ediția de mâine, a GAZETEI de Chișinău, aflați din articolul „„Ploaia” e de vină”, de ce se macină tencuiala la Sala cu Orgă. „După trei ani de la restaurarea Sălii cu Orgă, a crăpat tencuiala de sub cei doi lei care străjuiesc intrarea în edificiu. De vină ar fi precipitațiile care macină stratul de mortar folosit la construcția soclului, dar mai ales lipsa materialelor rezistente și de calitate, destinate mediului exterior”, scrie jurnalista Natalia Munteanu. Menționăm că lucrările de restaurare a edificiului au fost executate cu suportul financiar al Guvernului României, care a donat în acest scop un milion de euro Republicii Moldova.
„Cine (ne) guvernează?” este titlul editorialului scris de Mircea V. Ciobanu.
Azi însă continuă să guverneze el, cabinetul tehnocrat, de buzunar, al lui Igor Dodon
„Niciodată treburile comunităţii nu au mers mai prost decât azi. Să precizăm un lucru: până la sfârşitul lui martie sau până la sfârşitul lumii, actualul guvern este perfect valabil şi probabil doar alte alegeri (ordinare sau extraordinare) îl va înlocui cu o altă garnitură. Azi însă continuă să guverneze el, cabinetul tehnocrat, de buzunar, al lui Igor Dodon. Responsabilitatea întreagă e a lui. E treaba lui ce tactică a ales: să plece Chicu în vacanţă sau la pensie, să rămână cinci miniştri sau numai trei, până la noile alegeri responsabilitatea guvernamentală e a lui Igor Dodon şi a PSRM. Astfel încât Dodon nu ar trebui să dea telefoane prim-ministrului pentru a se interesa de „starea financiară” a statului (iată asta e o imixtiune nepermisă în treburile statului), ci să acorde, prin deputaţii socialişti, asistenţă necesară propriului guvern. Iar dacă ei consideră că guvernul nu poate face faţă, să declare asta deschis şi să-i lase pe alţii să vină cu oferte de guvernare.”
„Republica Moldova se află în continuare sub ocupație mediatică rusă”, scrie editorialistul Adrian CIUBOTARU în articolul său de fond „Cântecul genocidului”.
„Kremlinul nu trebuie să-și trimită trupele în RM ca să o stăpânească. E destul să examinezi grilele operatorilor de cablu TV din Chișinău sau din alte orașe ca să-ți dai seama cine creează opinia publică în părțile locului. Internetul este, de asemenea, rusofon, iar rețelele sociale folosesc româna preponderent pe segmentul comunicării private. Tristul adevăr e că majoritatea cetățenilor RM nu citesc știrile în limbi străine, chiar și atunci când le cunosc (arătați-mi măcar o badantă care se informează din Corriere della Sera), limba rusă rămânând limba lor de comunicare cu restul lumii. Iar cunoașterea precară a românei literare, parte esențială a analfabetismului nostru funcțional, obstrucționează informarea din sursele românofone de calitate, atât din RM, cât și din România. Aflarea într-un asemenea spațiu mediatic și informațional a generat, până la urmă, în moldoveni o spaimă mai mare de vaccin decât de covid.”
Medicii au fost aruncaţi practic dezarmaţi în lupta cu infecţia
Tot în Gazeta de Chișinău citiți și reportajul „Covidul şi lupta pentru putere la Ungheni”. „Pandemia de Covid-19 a găsit Spitalul Raional Ungheni nepregătit, la fel ca şi multe alte spitale din ţară. Autorităţile locale, foste şi actuale, nu au fost tare miloase cu principala instituţie sanitară a raionului la capitolul modernizare şi dotări, iar medicii au fost aruncaţi practic dezarmaţi în lupta cu infecţia, asemenea soldaţilor fără baionete. Ani la rând licitaţiile pentru Spitalul Raional Ungheni s-au redus la procurarea produselor alimentare, spălarea lenjeriei, procurare de detergenţi şi utilizabile pentru laborator. Mai mult, în ultimul timp, instituţia a ajuns să fie măcinată şi de conflictul dintre doi medici care au muncit cot la cot mai bine de 30 de ani în sala de operaţii, ca să ajungă pe baricade diferite în lupta pentru fotoliul de director al spitalului”, scrie Julieta Savițchi.
„Revoluție” versus „Resetare” este un alt articol publicat în GAZETA de Chișinău.
„Formațiunile politice care optează pentru alegeri anticipate aleg să rezolve criza politică pe cale constituțională. La două săptămâni după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul șefului statului, Maia Sandu, de a o înainta repetat la funcția de premier pe Natalia Gavriliță și în contextul refuzului președintelui de a consulta fracțiunile parlamentare pentru a desemna o nouă candidatură la aceeași funcție, comentatorii politici consideră că lucrurile ar putea să capete o evoluție pe cât de neașteptată pe atât de periculoasă”, scrie Ilie Gulca.