Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata este Silvia Rotaru

„După descinderile ofițerilor anticorupție din dimineața de 7 februarie, patru angajați ai Centrului municipal de Sănătate Publică au fost arestați și se află în Penitenciarul nr.13, iar celelalte șapte persoane sunt cercetate în stare de libertate. Aceștia și-au recunoscut vina și colaborează cu ancheta, susține CNA. Potrivit ofițerului de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, în izolator se află și inspectorul care a numit „animală” un agent economic, care i-ar fi dat mită numai 1.000 de lei.

Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide din Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini. Într-un final, Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.

De la începutul acestui an, echipele de transplant din Moldova au reușit să realizeze două transplanturi de rinichi, două de cornee și șase - de membrane amniotice. Șase cornee, dar și alte țesuturi au fost prelevate și vor fi transplantate ulterior. Cei mai mulți moldoveni au nevoie de un transplant de cornee, peste 100 de oameni, dar și de ficat, acum fiind înscriși 80 de pacienți în lista de așteptare. Potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant, anul trecut au fost efectuate 13 transplanturi de rinichi, pe când în lista de așteptare erau peste 30 de oameni. Tot în 2018 au fost efectuate 11 transplanturi de ficat, iar în listă așteptau 60 de oameni. Cele mai multe transplanturi, 239 la număr, au fost de țesuturi, spun specialiștii.”

XS
SM
MD
LG