Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct


„Autoritățile responsabile de aplicarea și controlul Legii Antitutun tolerează vânzarea ilegală de țigări în unitățile comerciale mici, amplasate la mai puțin de 200 de metri de instituțiile de învățământ și cele sanitare. Deși prevederile care interzic acest lucru au intrat în vigoare la începutul anului, sute de gherete și magazine cu suprafețe mai mici de 20 de metri pătrați continuă nestingherit vânzările. Concluzia aparține unui grup de activiști, care au declarat astăzi într-o conferință de presă, că autoritățile nu depun practic niciun efort ca să diminueze accesul populației la produsele din tutun și cele conexe. Din contra, spun activiștii, responsabilii par să accepte tacit situația, acest lucru fiind doar în defavoarea sănătății publice.

În Moldova achizițiile publice în domeniul sănătății sunt aranjate „sub cineva” sau sunt inutile. Licitațiile nu sunt transparente, sunt ambigue și limitează accesul multor ofertanți la concursuri. Toate la un loc favorizează corupția. Sunt doar câteva dintre concluziile unui raport făcut public de către Centrul de Politici și Reforme. Potrivit analizei, deși problema e una știută de ani buni, fiind deschise și dosare de rezonanță, situația în acest domeniu nu s-a schimbat prea mult. Cercetarea realizată de către CPRMoldova constată că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă agenții economici participanți la licitații este „caietul de sarcini prea detaliat, care pare a fi întocmit pentru un ofertant anume și nu pentru toți doritorii de a participa la licitație. Detalii citiți pe Sănătate INFO.

Numărul pacienților diagnosticați cu boli rare în Moldova crește de la an la an, iar grav este că nu toți sunt diagnosticați la timp. Cei care primesc un diagnostic cert pot urma un tratament de susținere, iar aceasta le îmbunătățește calitatea vieții.

Numărul pacienților diagnosticați cu boli rare în Moldova crește de la an la an...

De cealaltă parte, există cazuri când pacienții decedează. Medicii atenționează că este vital să facem screening-urile prenatale și neonatale indicate. Acum în Moldova trăiesc cu diverse boli aproximativ 1.200 de pacienți, în mare parte copii, cea mai răspândită fiind fibroza chistică.

Ministerul Sănătății trece pe poliță aproape 1.000 de investigații de înaltă performanță, care pot fi realizate la privați. Instituția vine cu mai multe completări în acest sens la Programului Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Astfel, pacienții vor putea fi trimiși pentru investigații de înaltă performanță la private, chiar de către medicii de familie. Din lista investigațiilor propuse să fie realizate din contul poliței medicali sunt sute de investigații de laborator, inclusiv investigații molecular-genetice, investigații histopatologice, citopatologice.

Agenția de Transplant va monitoriza, după un blocaj de 5 ani, toate activitățile de reproducere umană asistată. Legal, își pot desfășura activitatea și băncile de celule stem. Agenția urmează să se asigure în primul rând de legalitatea și calitatea acestor procese, dar va ține și o evidență strictă a utilizării celulelor umane. Până acum nimeni nu verifica, de exemplu, activitățile de fertilizare in vitro, legalitatea lor, siguranța, rata de succes și de eșec sau reacțiile adverse”.

XS
SM
MD
LG