Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct


Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă despre afacerea cu apartamente a procurorilor. Pretind apartamente de la stat, chiar dacă au unde locui. Peste 270 de procurori din cei 350 care activează la moment în Chişinău au obţinut în instanţă dreptul la o locuinţă „de serviciu”. Pentru că fondul de locuințe libere din capitală s-ar fi epuizat, unii oameni ai legii recurg la diferite scheme ca să obţină un apartament gratuit. În unele cazuri în spatele acestor acţiuni stau persoane care riscă să ajungă în stradă fiind scoase forţat din apartamentele râvnite de procurori.

Familia Florea are doi copii minori şi riscă să ajungă în stradă, iar apartamentul în care locuieşte de 17 ani, să ajungă în proprietatea Tatianei Timofti-Rusanovscaia, procuroră în cadrul PCCOCS. La 21 februarie 2019, Curtea de Apel Chișinău a decis evacuarea forțată a familiei Florea din apartamentul de pe strada Teilor nr. 11 și radierea de la evidență, fără acordarea altui spațiu locativ. Cum s-a ajuns în această situație aflați pe Anticorupție.md.

La rubrica Special găsiți un articol despre cei 43 de candidați care s-au înscris în concursurile pentru șase fotolii de judecători constituționali, organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament și Guvern. Șase dintre ei participă la toate cele trei concursuri. Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile și trecutul acestora și vă prezintă cine sunt cei care vor să devină judecători la Curtea Constituțională.

Un alt subiect o vizează pe Olesea Stamate, ministra Justiției, care a participat marți la Clubul Jurnaliștilor de Investigație. Vorbind despre prioritățile mandatului său, noua ministră a spus că reforma trebuie să înceapă de la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta trebuie să aibă un rol aparte în organizarea puterii judecătorești și să devină un fel de curte de casație. Rolul acestei instituții trebuie să se rezume la pronunțarea pe anumite chestiuni principiale de drept, potrivit ministrei. Numărul magistraților din cadrul CSJ urmează a fi redus, în acest sens fiind pregătit un șir de propuneri pentru modificarea legislației. După această etapă se va reveni la evaluarea și numirea prin concurs a magistraților la CSJ, a spus Olesea Stamate.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru, iar cele mai relevante cazuri pot fi reflectate în anchetele redactate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG