Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

„Pe sanatate.info găsiți o analiză a sistemului de achiziții publice de medicamente și dispozitive medicale pe perioada pandemiei COVID-19. Pentru a le face mai accesibile, autoritățile au inclus reglementări speciale, care permit instituțiilor medicale să încheie contracte de mică valoare cu diverși agenți economici, ocolind procedura licitațiilor publice. Decizia nu ar fi una defectuoasă, dacă aceste contracte ar fi făcute publice, mai ales că autoritățile au mărit valoarea achizițiilor prin contracte de mica valoare de la 80 de mii la 800 de mii pentru bunuri și servicii și de la 100 de mii de lei – la 2 milioane – pentru diverse lucrări.

Ca să înțelegem mai bine tentațiile și proporțiile fenomenului în condițiile unei piețe monopolizate a achiziţiilor de medicamente şi dispozitive medicale, vom menționa că, „pentru combaterea COVID-19”, numai în perioada 17 martie - 15 mai 2020 au fost semnate contracte în valoare totală de 82.2 milioane lei (conform datelor Centrului de achiziții publice centralizate în sănătate. Asta, în timp ce valoarea totală a contractelor de achiziții pentru livrare de medicamente şi dispozitive medicale, atribuite urmare a desfăşurării procedurilor de achiziții publice, a constituit 166.1 milioane lei.

Tot pe Sănătate INFO găsiți un interviu cu directorul Agenției Medicamentului și dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc. Funcționarul explică ce dificultăți au întâmpinat producătorii și importatorii de medicamente și dispozitive medicale în perioada stării de urgență, de ce Moldova nu este atractivă pentru big pharma și ce fel de studii clinice se fac în Moldova pe pacienții cu COVID19.

În același timp pe sanoteca.md aflați ce epidemii și pandemii a cunoscut omenirea în ultimii 100 de ani și cum a fost afectată de ele. De asemenea, puteți citi un articol în care explicăm care este diferența dintre gripa spaniolă de acum 100 de ani versus COVID19.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG