Sănătate INFO vă propune să aflați care sunt cele 10 provocări pentru domeniul sănătății, anunțate de OMS pentru 2021. Organizația spune că 2020 a fost unul devastator pentru sistemele sanitare la nivel global, accentuând toate neajunsurile. Totodată, pandemia, care a acaparat practic toată atenția autorităților din întreaga lume riscă să compromită toate progresele înregistrate în mai multe domenii, precum sănătatea mamei și a copilului sau bolile infecțioase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2021 omenirea va continua lupta împotriva COVID-19, dar va fi obligată să corecteze toate neregulile depistate și va trebui să își unească eforturile pentru a le soluționa.
Una dintre provocările anunțate de OMS ține de îmbunătățirea sistemelor de sănătate pentru a face față unor eventuale pandemii sau alte urgențe de sănătate. Altfel spus, OMS își va orienta eforturile spre construirea solidarității globale pentru securitate în domeniul medical. Grăbirea accesului la testele, medicamentele și vaccinuri COVID-19, Promovarea sănătății pentru fiecare, Eliminarea inegalităților în sănătate, etc.
Îngrijirea paliativă este un subiect mai puțin cunoscut în spațiul media din Moldova, motiv din care Sănătate INFO a demarat o campanie de informare privind importanța acestor servicii pentru oamenii care sunt la sfârșitul vieții. La sfârșitul lunii noiembrie, Parlamentul a adoptat modificări la Legea Ocrotirii Sănătății, prin care serviciile de îngrijire paliativă au devenit distincte în gama serviciilor medicale și urmează să fie finanțate din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală de rând cu alte servicii importante pentru sănătate. Astfel, pentru început vă propunem să citiți ce înseamnă la modul practic serviciile paliative și ce recomandări are OMS statelor ca să asigure la nivel național condiții demne pentru oamenii bolnavi și familiile acestora.
Tot pe Sănătate INFO găsiți ultimul interviu acordat de Viorica Dumbrăveanu pentru Sănătate INFO, în calitate de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Dumbrăveanu a spus, între altele, că domeniul sănătății este devastat de corupție, este delăsat din cauza lipsei reformelor și speră că viitorii conducători politici și de sistem vor insist ape dezvoltarea acestuia. Întrebată fiind despre modul în care a gestionat pandemia Covid19, fosta ministră a spus că nu îi este rușine pentru nicio o decizie luată, dar regret că nu a reușit să realizeze tot ce și-a propus.
Celor interesați de știri utilitare vă propunem să accesați sanoteca.md, biblioteca noastră online din sănătate și să aflați dacă un pacient cu covid asimptomatic este mai contagios sau nu decât unul cu simptome. Părinții mai pot afla cum pot face capriciilor exagerate ale copiilor și cum îi pot ajuta să-și dezvolte vorbirea.
(Transcriere: Alla Ceapai)