Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre Strategia a 11 deputați socialiști de a diminua rolul Autorității Naționale de Integritate. Unsprezece deputați PSRM, printre care Anatolie Labuneţ, Nicolae Pascaru, Oleg Savva, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolinţă ș.a., vor să reducă controlul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Un proiect de lege elaborat de acești parlamentari prevede reducerea termenului de verificare a averilor funcționarilor de la trei ani la un an și modificări care afectează substanțial activitatea acestei instituții.
ANI a avizat negativ proiectul de lege inclus pe ordinea de zi a ședinței din 10 decembrie curent a Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului, fără a mai fi așteptat avizul unic al Guvernului. Autoritatea a semnalat că o eventuală adoptare a acestui proiect de lege va submina fortificarea mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și eficientizarea activității ANI. Toate detaliile, pe Anticoruptie.md.
Un alt articol o are în vizor pe magistrata Tatiana Bivol, care susține că nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF). Reacția Tatianei Bivol a fost provocată de o scrisoare a Serviciului de Informații și Securitate adresată Consiliului Superior Magistraturii în care SIS solicită membrilor CSM să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Judecătoarea solicită plenului CSM să inițieze verificările de rigoare pentru a exclude orice suspiciuni de neprofisionalism față de activitatea sa și pentru disocierea de cetățeanul Veaceslav Platon. Mai întâi, ea a explicat că dosarul de învinuire „a cetățeanului Veaceslav Platon” se află în procedura Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 4 septembrie 2020, fiind repartizat aleatoriu prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor a judecătoarei Angela Vasilenco. Ulterior, prin încheierea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a subliniat ea, a fost dispusă examinarea cauzei în complet de trei judecători, care are pe moment următoarea componență: președinte, Olga Bejenari, judecător raportor, Angela Vasilenco, și cel de-al treilea membru al completului, Tatiana Bivol. Celelalte argumente ale judecătoarei citiți-le pe portalul nostru.
Tot pe Anticoruptie.md citiți un articol despre impactul crizei pandemice asupra persoanelor care suferă din cauza violenței în familie. Criza pandemică declanșată de COVID-19 vine nu doar cu restricții de ordin social și economic, dar și cu o creștere semnificativă a cazurilor de violență în familie. Regimul de carantină, izolarea și îndemnul „Stai acasă!” devin adevărate capcane pentru multe femei, care rămân singure în fața agresorului. Ce soluții au autoritățile, aflați pe Anticoruptie.md.
Tot pe portalul nostru citiți despre Proiectul de lege ce prevede excluderea certificatului de integritate. După ce a fost avizat negativ de CNA și de CSM, Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede excluderea instituției certificatului de integritate, a fost criticat și de Autoritatea Națională de Integritate. Într-un aviz semnat în noiembrie de Rodica Antoci, se arată că ANI pledează pentru menținerea Certificatului de Integritate în competența sa, sau, cel puțin, înlocuirea acestuia cu un alt document cu caracter informativ. Detalii, pe Anticoruptie.md.