Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md:

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre o schemă bine pusă la punct, care îi sărăcește și mai mult pe cei vulnerabili. Sute de oameni, ajunşi la limita sărăciei şi ademeniţi de „promoţiile” companiilor de microfinanţare rapidă, ajung să-şi piardă bunurile şi chiar să rămână pe drumuri pentru un împrumut de câteva mii de lei.

Schema pare să fie una bine pusă la punct, cu implicarea sistemului judecătoresc...

Dacă persoana vulnerabilă, având semnat un contract, nu reuşeşte să achite rata timp de câteva luni, datoria este transmisă unei companii de colectori, care acţionează în judecată debitorul. Urmează un proces în procedură simplificată, fără participarea datornicului, în urma căruia se dă curs tuturor pretenţiilor creditorului. În următoarea etapă sunt incluşi executorii judecătoreşti, care constată lipsa posibilităţii datornicului să achite integral şi imediat datoria. Urmează aplicarea sechestrului pe imobil şi vinderea la licitaţie. La nicio etapă dintre cele enumerate nu se ţine cont de motivele pentru care nu s-a achitat datoria, drepturile copiilor de a avea o locuinţă, situaţii de force-major cum ar fi pandemia, care a lăsat sute de cetăţeni fără locuri de muncă. Toate detaliile schemei, pe Anticoruptie.md.

Dintr-o altă anchetă aflați cum funcționează rețeaua de firme germane ale oligarhilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly și interpușii acestora. După pretinsul proces de privatizare în Transnistria, Victor Gușan și Ilya Kazmaly și-au deschis firme în Germania unde apar ei înșiși ca acționari.

Firmele nemțești ale celor doi oligarhi sunt prezentate actualmente drept investitori germani în Transnistria. Victor Gușan și Ilya Kazmaly reprezintă, direct și prin interpuși, clientela anturajului Kremlinului. De la echipamente de comunicații și televiziune până la imobiliare, caviar și textile, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Viktor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri. Alte detalii, pe portalul nostru.

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a înregistrat anul trecut o nouă datorie de 8010 euro...

La rubrica știri aflați că adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a înregistrat anul trecut o nouă datorie de 8010 euro, după ce şi-a cumpărat un automobil Hynday Santa Fe nou-nouț, potrivit declarației de avere și interese, depusă pentru anul 2020. În acelaşi timp, omul legii nu s-a grăbit să întoarcă ceva din datoria de 60 de mii de euro pe care o are faţă de soacra sa, așa cum indica în declarațiile de avere anterioare. Detalii, pe portalul nostru.

La rubrica dosare de corupție aflați de ce Aparatul Președintelui Sandu considera neîntemeiat recursul privind numirea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo. Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău să respingă recursul lui Serghei Perju, fost candidat la funcţia de procuror general, care a contestat decretul lui Igor Dodon privind numirea în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. Solicitarea se regăseşte într-o referinţă semnată de Andrei Spânu. Detalii, pe Anticoruptie.md.

XS
SM
MD
LG