Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău


Invitata rubricii este Victoria Popa.

„În ediția de mâine, 11 decembrie, a „GAZETEI de Chișinău”, editorialistul Adrian Ciubotaru scrie în articolul său „Ploaia de aur” (I) despre rezultatele alegerilor parlamentare din România. Citez: „Absenteismul a fost, previzibil, dușmanul principal al partidelor de dreapta reformatoare, PNL și USR. Electoratul român a dovedit, încă o dată, cât de neserios poate fi în momentele cruciale pentru țara lui. După ce s-a solidarizat, exemplar, împotriva corupției și derapajelor antidemocratice ale PSD (la europarlamentare, la referendumul și la alegerile prezidențiale din 2019, apoi la alegerile locale de acum câteva luni), exact în ziua în care votul său era mai important ca oricând, acest electorat a stat, glorios, acasă. Circa 68% din alegători nu au sesizat, a câta oară, legătura dintre cauza (politică) și efectul (economic, cotidian). Mai exact, vreo 20%, întrucât ceilalți nu ar fi venit la urne nici măcar sub amenințarea apocalipsei, așa cum nu au făcut-o de ani buni și nici nu o vor face, în viitorul apropiat. ”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

„Aripi pentru cădere” este titlul editorialului semnat de scriitorul Mircea Ciobanu. Citez: „ Mi-am amintit de această formulă genială a maestrului Gheorghe Vodă, fiind invitat la o emisiune în care urma să discutăm despre starea culturii noastre (recte: despre ruinele culturii noastre), întruchipată în dezastrul provocat de incendiul de la Filarmonică. La doar câteva sute de metri de Filarmonică, alături de Bastilia Parlamentului şi vizavi de medievalul castel prezidenţial, îngrădit ca ocina personală a unui baron, se ruinează – iar plafonul chiar ţine să cadă, fără niciun incendiu! – renumita Casă Herţa. Fostul sediu al Muzeului de Arte, edificiu aflat pe lista monumentelor ocrotite de stat (sic!), clădire în care pe 23 martie 1918 a prezentat un recital de pian George Enescu. Casa Herţa, ruinată, ca şi Filarmonica arsă, ne spune multe despre cultura de a ne preţui patrimoniul. „Cultura” care developează şi cât de consistentă ne este firea, şi cât de „mare” ne este viitorul. Toate în jur, de la drumurile pe care, vorba clasicului, nu le poţi străbate nici pe jos, nici cu căruţa, până la zidirile părăsite şi neisprăvite, care stau să cadă, demonstrează inconsistenţa sistemului. Nu mai aşteptăm decât minuni, decât noroc, ploi la timp şi soare – aşijderi. Suntem convinşi că nimic nu mai depinde de noi, tocmai atunci când toată lumea bună demonstrează că, dimpotrivă, numai de noi depind toate: şi succesul dobândit şi norocul aparent nemeritat”.

Aflați din articolul „Platon față în față cu Morari”, scris de Julieta Savițchi, pentru ce îi cere afaceristul fostului șef al Procuraturii Anticorupție 300 de milioane de dolari.

Tot în „GAZETA de Chișinău” citiți despre cantitatea de 360 de kilograme de steroizi anabolizanți găsite în microbuzul Ambasadei R. Moldova la Moscova. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost rechemat din misiune. Parlamentul R. Moldova a cerut procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să verifice activitățile lui Neguța”, scrie jurnalistul Ilie Gulca.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG