Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sanatateinfo.md


Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md:

Un ziar în fiecare seară: Sanatateinfo.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Institutul Oncologic a fost obligat să restituie și să plătească penalități de peste 600 de mii de lei Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină (CNAM), după ce o echipă de evaluatori a constatat în timpul unui control din noiembrie-decembrie, anul trecut, că a folosit bani în alte scopuri decât cel prevăzut în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Alte 645 de mii de lei, Institutul Oncologic nu i-a primit, pentru că nu a prestat servicii conform volumului stabilit în contract sau serviciile prestate nu au fost de calitate. În total, suma pe care Instituția medicală, practic a pierdut-o din cauza neconformităților, se ridică la 1 milion 248 de mii de lei.

Situație absurdă la Spitalul Raional Ungheni...


Directorul interimar, Andrei Alexeev, a fost destituit din funcție, apoi restabilit de Consiliul Raional Ungheni la doar câteva zile. În timp ce acesta se afla în terapie intensivă, Consiliul a decis să numească, contrar documentelor interioare ale instituției, un alt director interimar, pe Vladimir Popovici, un medic reanimatolog, care are și antecedente penale. Decizia a fost luată chiar dacă instituția are un vicedirector care, conform actelor normative interne, trebuia să preia conducerea spitalului. Medicii sunt revoltați și spun, într-o scrisoare publică pe care au semnat-o, că directorul „uns” de fondator va distruge instituția. Popovici, pare să fie un protejat al Partidului socialiștilor, întrucât în campania pentru prezidențiale, l-a promovat pe Igor Dodon. Cei doi directori sunt concurenți în cursa pentru funcția de director al spitalului. Deocamdată, însă concursul, organizat de Ministerul Sănătății, este suspendat, pe motiv că unul dintre ei s-ar fi îmbolnăvit.

Îngrijirea paliativă încă este un termen prea puțin cunoscut de moldoveni...


Și dacă unii au auzit de la doctor sau din presă despre astfel de servicii, și mai puțini ajung să afle că au dreptul să beneficieze de astfel de servicii absolut gratuit, în baza poliței medicale. Problema sub-diagnosticării face și mai complicată asigurarea acestui serviciu de care au nevoie atât de mult copiii și adulții aflați în ultimele luni de viață. În termeni simpli și accesibili, îngrijirea paliativă se referă la îngrijirea persoanelor care suferă de o boală în stadiu terminal și în fața cărora statul are obligația morală de a le asigura servicii medicale demne în ultimele clipe ale vieții.

Însă, ce știu moldovenii despre îngrijirea paliativă? În Republica Moldova, cea mai mare parte a persoanelor care au nevoie de îngrijiri paliative sunt oameni în vârstă, cu un nivel mediu de studii și venituri modeste. Potrivit studiilor existente, anume lipsa veniturilor ar putea constitui un motiv pentru care o bună parte – peste 40 la sută – dintre bolnavii diagnosticați cu maladii incurabile au evitat, potrivit medicilor, controalele profilactice care ar fi putut preveni agravarea stării lor de sănătate, aflând că au o speranță de viață limitată pe parcursul ultimului an. Potrivit studiului „Accesul și calitatea serviciilor de îngrijiri paliative în Republica Moldova”, realizat de Centrul PAS, însuși termenul de „îngrijire paliativă” este cunoscut de mai puțin de jumătate din persoanele intervievate (49%). 57% din ei au spus că au aflat prima oară despre acest tip de servicii de la medicul lor de familie, 14,3% din mass-media și 10,2% au aflat de ele prin intermediul echipelor specializate de îngrijiri paliative. Numai 6% au spus că au aflat despre astfel de servicii de la doctor. Când au fost întrebați de unde au aflat cele mai multe lucruri despre îngrijirile paliative, oamenii au spus că de la medici (83%), de la prieteni și rude (30%), precum și din presă și televiziune (22%). Numai 12% dintre respondenți au spus că au aflat aceste informații de la asistentul social. Conform studiului citat, ceea ce a reușit Moldova în ultimii 12 ani de când aplică îngrijirile paliative e să asigure cu acest serviciu doar 1/3 dintre pacienții care au nevoie de ele.

XS
SM
MD
LG