Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00
Link direct


Consiliul de presă susține că Platforma E-Sănătate a respectat normele deontologice jurnalistice atunci când a publicat articolele privind lipsa banilor pentru salarizarea medicilor către sfârșitul anului 2017. Acestea vizau situația financiară din mai multe spitale din țară, printre care Spitalul raional Cantemir, Căușeni și Spitalul Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. Trei dintre directori au depus plângeri la Consiliul de presă precum că autoarea știrilor nu ar fi respectat normele deontologice ale jurnalistului și ar fi publicat date eronate în articole. Ei au cerut Consiliului de presă să examineze sesizările și să oblige redacția Sănătate Info să dezmintă informațiile. Consiliul de presă consideră drept neîntemeiată acuzația directorului Spitalului raional Cantemir, Iurie Mihăiescu, potrivit căruia jurnalista Elena Cioina care i-a solicitat informația s-ar fi prezentat de la o altă instituție decât cea la care este angajată.

Tot pe Sănătate Info citiți despre situația în care se pomenesc medicii din sănătate publică după opt ani de studii. Aceștia sunt răsplătiți cu un salariu lunar de 47 de euro. Ca să poată supraviețui în Moldova cu o leafă care este de cinci ori mai mică decât salariul mediu pe economie, ei sunt nevoiți să lucreze suplimentar chiar și la trei servicii.

Mizeria din spitalele publice din Moldova rămâne în continuare un subiect actual. De aceasta dată vorbim de secția Boli Infecțioase pentru copii din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, unde nu s-a mai făcut reparație de mai bine de 40 de ani. Paturile sunt vechi, podeaua este distrusă, iar despre condiții igienice nici nu se poate vorbi. Baia se află într-o mizerie de nedescris. Autoritățile ridică din umeri și susțin că nu sunt bani.

Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău a fost supus unui control al activității financiare, realizat de către Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor, în perioada iunie-iulie. Controlul a fost unul planificat, iar inspecția financiară a verificat activitatea Centrului pentru ultimii patru ani, perioadă în care Luminița Suveică a fost medic-șef al CSP Chișinău. Surprinzător este faptul că înainte de a demara inspecția, Suveică își dăduse demisia, iar imediat ce structura de control a finalizat procedura, aceasta a revenit în funcție. Potrivit doamnei Suveică, plecarea ei este strict din motive personale, iar inspecția financiară, care a avut loc în acea perioadă, este doar o coincidență.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG