Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate.Info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

„Pe Sănătate INFO citiți cum s-a îmbunătățit calitatea aerului în localurile de alimentație publică, odată cu aplicarea Legii Antitutun, în 2016. Un studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate arată că se respiră aer curat în 14 localuri din 25 monitorizate în Municipiul Chișinău. În alte 11 legea era încălcată, iar aerul pe care-l respirau clienții și personalul este periculos pentru sănătate.

Cercetarea a arătat că numărul de clienți ai localurilor nu a scăzut față de 2013, când se permitea fumatul în localuri, chiar dacă intenționat se încearcă a crea impresia că noile restricții afectează veniturile proprietarilor de localuri. Vom preciza că studiul a fost realizat în orele de vârf de activitate a restaurantelor, cafenelelor și barurilor, în luna februarie 2017.

Tot pe Sănătate INFO aflați cum se descurcă vânzătorii de la gheretele din Capitală cu necesitățile lor fiziologice. Aceștia nu au nici cele mai elementare condiții de igienă, cum ar fi o toaletă sau chiuvetă pentru spălat mâinile. Astfel, pe lângă faptul că sunt inestetice, acestea sunt și adevărate bombe sanitare. Angajații nu au acces la lavoare cu apă și nici toalete, chiar dacă majoritatea vând și produse alimentare, fiind nevoiți să-și spele mâinile în găleți cu apă adusă de acasă sau să meargă în toalete publice, unde adesea plătesc pentru fiecare vizită.

Mai aflați, citind Sănătate INFO cum explică Compania Națională de Asigurări în Medicină modificările din lista medicamentelor compensate, după ce pe 7 aprilie jurnaliștii noștri au publicat un material despre jocurile cu medicamente compensate. CNAM a precizat că „Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale prezintă lunar către CNAM lista denumirilor comerciale ale medicamentelor noi înregistrate în Republica Moldova, introduse în Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente, precum şi lista celor excluse din catalog. Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2005, în lista medicamentelor compensate se permite includerea doar a denumirilor comune internaționale ale preparatelor ce figurează în Nomenclatorul de stat de medicamente, în Catalogul național de preţuri de producător la medicamente și care corespund standardelor GMP. Dacă medicamentele nu întrunesc una dintre aceste condiţii, Agenția informează CNAM, care, la rândul său, actualizează periodic lista şi informează farmaciile despre modificările respective”, argumentează Compania.

În încheiere pot să vă mai spun că peste 15.000 de moldoveni sunt infestați cu paraziți, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. În peste 14 mii de cazuri este vorba despre copii, iar majoritatea dintre ei locuiesc la sate.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG