„Numele încă a doi eroi, căzuți în conflictul din Transnistria vor fi înveșnicite. Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni a înaintat, recent, un demers către administrațiile publice locale din Florițoaia Veche și Negurenii Vechi de a acorda unor instituții publice numele a doi eroi din aceste localități. Astfel, se dorește ca biblioteca publică din Florițoaia Veche să poarte numele lui Ilie Mihalachi, iar cea din Zăzulenii Vechi să poarte numele lui Vladimir Zarnițchi. Ambii au căzut în războiul din Transnistria din 1992. De asemenea, Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” mai solicită ca, pe lângă redenumirea bibliotecilor din comunele indicate mai sus, să fie instalate și plăci comemorative în memoria acestor martiri. „Instalarea plăcii are ca scop principal informarea și sensibilizarea publicului larg față de patrimoniul istoric, cunoașterea eroilor locali care și-au sacrificat viața în războiul din Transnistria”, spune istoricul Corneliu Prepeliță, care este și președintele Asociației Istoricilor. Placa comemorativă va conține numele, prenumele eroului, dar și data de naștere și deces a acestuia. „Prin redenumirea unei instituții de învățământ se dorește de a înveșnici numele eroilor din localitate căzuți pentru apărarea libertății și dreptății”, se mai arată în demers.
În localitățile Bahmut, Seliștea-Nouă, Tuzara, Palanca, Păulești și Sipoteni s-a introdus starea de „lockdown”
Autoritățile locale de la Călărași sunt nevoite să înăsprească restricțiile pandemice în mai bine de jumătate dintre localitățile raionului. Se întâmplă în contextul creșterii numărului de persoane testate pozitiv cu Covid-19, întreg raionul fiind stabilit la nivel de „cod roșu”. Astfel, printr-o decizie a Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Călărași, din data de 11 martie 2021, s-a stabilit alertă de cod roșu pentru 20 de localități din raion. Iar în localitățile Bahmut, Seliștea-Nouă, Tuzara, Palanca, Păulești și Sipoteni s-a introdus starea de „lockdown” în intervalul orelor 21.00 – 06.00. Totodată, autoritățile raionului au decis că în perioada dată este necesară monitorizarea fluxului de pasageri în trenul care traversează teritoriul raionului. Totodată, taximetriștii nu au voie să ia mai mult de 2 pasageri în mașină. Proprietarii de magazine nu vor avea voie să lase clienții să consume băuturi în incinta magazinelor sau în teritoriul adiacent acestora. Magazinele alimentare se vor închide la ora 20:00, iar numărul de vizitatori va trebui să fie minimalizat. Unitățile de alimentație publică vor trece la regimul de activitate de tip catering. Nici bisericile nu-și vor mai putea deschide ușile pentru toți enoriașii. Aici vor putea intra maxim 20 de persoane, care vor trebui să poarte măști și să-și facă dezinfecția mâinilor.
Toate măsurile respective au fost instituite începând cu data de 15 martie și vor fi valabile până la data de 28 martie.
La Ungheni, precum și în opt localități din vecinătatea apropiată a municipiului (Unțești, Cetireni, Costuleni, Florițoaia Veche, Mănoilești, Pârlița, Valea Mare, Zagarancea), vor apărea 146 de stații de așteptare moderne. Dintre acestea, majoritatea, 106 la număr, vor fi în Ungheni. Asta, datorită Proiectului „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni”, care a fost inițiat și dezvoltat de către Primăria municipiului Ungheni. Valoarea totală a investiției va fi de 13,9 milioane de lei, dintre care aproximativ 8,6 milioane de lei vor fi oferiți de către Programul „Comunitatea Mea”, administrat de Consiliul pentru cercetări și schimburi internaționale (IREX) și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Contribuția Primăriei municipiului Ungheni pentru construirea celor 106 stații de așteptare din Ungheni va fi de 5,4 milioane de lei. Vor fi construite, per total, cinci tipuri de stații.”