Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md


Invitata rubricii de astăzi este Natalia Tocarciuc.

„Pe Nordnews.md citiți că șeful Secției Regionale „Nord” de combatere a șederii ilegale a străinilor a Biroului Migrație și Azil și un ofițer, angajat în aceeași secție, au fost reținuți de CNA pentru mită de 40 de mii de lei. Reținerea a avut loc ieri, 23 aprilie. Informația a fost confirmată de șeful interimar al Procuraturii Anticorupție Bălți, Sergiu Gavajuc. Potrivit lui, șeful Secției Regionale „Nord”, împreună cu un angajat, ar fi încercat să extorcheze 40 de mii de lei de la un cetățean din Azerbaidjan, pentru a nu documenta incălcările legislației cu privire la regimul străinilor. Cei doi au fost reținuți în flagrant. A fost pornit un dosar penal pentru corupere pasivă.

„La război fără scut, dar cu cearșafuri. Medicii de pe ambulanțe din Moldova, nu știu cum arată o izoletă”, scrie Nordnews.md. Toți vorbesc depre combinezoane, măști și mănuși de protecție, însă nimeni nu s-a întrebat, unde sunt izoletele cu care ar trebui să fie transportate persoanele infectate cu COVID-19. Jurnaliștii au aflat cu stupoare, că Substațiile Asistență Medicală Urgentă din nordul țării, care deservesc aproape un milion de cetățeni, nu dispun de nicio izoletă. Culmea e că unii medici nu știu cum arată un asemenea echipament. Pentru a se proteja, medicii sunt nevoiți să acopere pacienții cu haine sau cearșafuri. De exemplu, șefa Substației de ambulanță Fălești, a confundat izoleta cu combinezonul, iar într-un final, a recunoscut că nu are în dotare un asemenea echipament. Izoleta este un tip special de targă, izolată de exterior, folosită pentru transportul pacienților cu risc mare de transmitere a agenților patogeni. Conform informațiilor de pe internet, un astfel de utilaj costă între 800 și 2 mii de euro.

„Suntem țigani, avem imunitate”. Romii din Edineț își justifică hoinăritul pe străzi pe vreme de COVID-19. Este titlul unui alt material publicat pe NordNews. În plină pandemie, aceștia continuă să practice cerșitul pe străzi, să ghicească în palme și să participe la clacă. Mai mult, odată cu pandemia, numărul rromilor din Edineț s-a dublat. Până la declanșarea pandemiei de coronavirus, orașul Edineț număra 700 de rromi, acum, numărul lor ajunge la 1600. Mulți dintre ei au revenit din Federația Rusă, Georgia și Ucraina. Rromii spun că nu se tem de noul coronavirus, pentru că au imunitate. Ei declară cu mândrie, că niciun țigan din țară nu a fost infectat de COVID-19. Baronul rromilor din Edineț spune, că din cauza pandemiei, țiganii au rămas fără niciun ban și de aceia sunt nevoiți să iasă în stradă. Până acum, trei rromi din Edineț au fost amendați pentru nerespectarea regulelor de izolare.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG