Linkuri accesibilitate

Unde fugim de-acasă? Turismul transfrontalier pe timp de carantină


Turiști la Templul Cerului (sau Parcul Tiantan)
Turiști la Templul Cerului (sau Parcul Tiantan)

Încă de la începutul pandemiei, când nu apăruse limpede amploarea carantinei mondiale ce avea să urmeze, s-a pus problema menținerii fie și a unui simulacru de turism, o posibilitate de a traversa linia frontalieră.

Conform unui sondaj realizat de Euronews, procentul celor care încă mai caută sau ar dori să petreacă vacanța în străinătate în această vară merge de la 11%, cel mai coborât, în Italia, la cel mai ridicat: 26% în Germania.

Unde fugim de-acasă? Turismul transfrontalier pe timp de carantină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Evident, asta reflectă și eficacitatea măsurilor de carantină luate foarte devreme și temeinic în Germania, dar și importanța cifrei victimelor, cum e în Italia, unde criza coronavirus se combină și cu o criză economică, indusă în bună parte tocmai de prăbușirea sectorului turismului.

La fel, într-o țară ca Spania turismul reprezintă 12% din Produsul Intern Brut (PIB) și tot atât din totalul forței de muncă, iar în Croația procentul este și mai ridicat.

Tocmai Spania a luat măsuri de izolare, la nivel național, foarte stricte, închizând total frontierele cu cele două țări vecine: Portugalia și Franța.

Asta a dus la probleme cu Franța, mai ales atunci când, luna aceasta, Spania le-a impus francezilor, chiar veniți pentru probleme profesionale, o perioadă de carantină de 14 zile. Franța a făcut deîndată la fel, ca măsură de reciprocitate, ceea ce a pus capăt oricărei tentative de a stimula turismul de frontieră.

La fel a făcut Franța și cu Anglia lui Boris Johnson, care, impunând două săptămâni de carantină francezilor, și-a văzut cetățenii supuși aceluiași regim.

Asta a dus, desigur, la scăderea bruscă a traficului, atât feroviar, pe sub Canalul Mânecii, cât și a celui maritim, iar francezii din zonele frontaliere nu au putut profita de scăderea lirei față de euro în momentul în care prețurile au început să scadă în Anglia.

În unele țări s-a păstrat însă un minitrafic frontalier al persoanelor, gata oricând să devină iarăși mini-turism. De pildă între Belgia, Olanda și Luxemburg, țări care formează Beneluxul si care n-au mai avut frontieră reală între ele de la al Doilea Război Mondial încoace.

La fel, nordicii: Danemarca, Finlanda și Norvegia ar dori să redeschidă frontierele, dar nu o fac din pricina Suediei, a cărei politică de delăsare voită în chestiunea coronavirus a dus la cel mai ridicat număr de victime din regiune.

Totul depinde așadar de acordurile bilaterale. Astfel, românii tocmai au fost anunțați de către ministrul turismului Virgil Popescu că pot merge la mare în Bulgaria sau Grecia, dar că la întoarcere vor trebui să stea 14 zile în carantină. Această restricție va fi însă ridicată atunci când, prin acorduri bilaterale, grecii și bulgarii vor face același lucru.

Rămâne posibilitatea vacanțelor acasă, în țară, dar și aici situația e foarte diferită de la o țară la alta. În Franța, de pildă, unde până săptămâna trecută nimeni nu putea călători o distanță mai mare de 100 km de la locul de reședință, președintele Emmanuel Macron a creat polemică permițând redeschiderea uriașului parc de atracții din Puy du Fou aparținându-i politicianului suveranist Philippe de Villiers (care este și viconte).

Macron e foarte criticat acum pentru că, într-o țară unde parcurile sunt încă închise iar festivalul de teatru de la Avignon a fost suprimat anul acesta, el permite deschiderea parcului de atracții al unui prieten și favorit.

****

Unde fugim de-acasă? Turismul în Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Unde au de gând să îşi petreacă cetățenii R. Moldova vacanța de vară după ridicarea restricțiilor? Cu certitudine la această întrebare pot răspunde doar acei care niciodată nu au avut parte de o vacanta, așa cum apare la televizor. Cei care şi-au făcut planuri de vacanţă rămân deocamdată cu ochii în soare, vorba vine, sau își revăd din mers prioritățile geografice.

În R. Moldova a fost reluat de curând transportul feroviar și rutier de persoane în trafic internațional, urmând şi cel aerian. Cât de departe însă pot călători cetăţenii moldoveni? Deocamdată doar până la graniţă, deoarece multe frontiere rămân închise, inclusiv cele cu statele vecine, România şi Ucraina.

Ministerul de externe a început să publice informații actualizate despre schimbarea regimului de călătorie în diferite state. Ce decizii au anunțat până acum tarile de pe lista de destinații preferate ale moldovenilor? Unele promit sa ridice restricţiile de circulaţie începând din iunie sau iulie, altele întârzie cu anunțurile pentru eventualii turiști.

Una din destinaţiile preferate de moldoveni pentru vacanţa de vară au devenit plajele din Grecia. Autoritățile de la Athena promit sa deschidă sezonul estival la 15 iunie, cu condiția ca turiștii să respecte regulile de distanțarea fizică. Numai că R. Moldova nu e trecuta pe lista celor 19 state cu care Grecia îşi va relua turismul extern. Situaţia urmează a fi limpezită după 1 iulie când Grecia va relua traficul aerian prin toate aeroporturile.

Bulgaria nu a anunțat deocamdată când va deschide litoralul, accesul străinilor în țară deocamdată este oprit.

Turcia, o altă destinație preferată de moldoveni, are de gând să deschidă frontierele la 15 iunie, dar doar pentru cetățenii străini proveniți din statele cu o situație epidemică stabilizată. Lista acestor state încă nu este anunțată.

Președinta Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova Anna Colţa spune că situaţia se va clarifica în următoarele săptămâni, când ţările de destinaţie vor decide mai exact când şi pentru cine îşi deschid graniţele:

Vom călători cu siguranță, dar cum vom călători, aici e întrebarea

„Dar la sigur că se vor deschide frontierele, la sigur lumea o să călătorească. Noi avem foarte multe apeluri de la turişti care ne spun că vor la odihnă, vor la mare. operatorii, agenţiile de turism plasează deja oferte pentru luna iulie, la preţurile care sunt acum. Nu aş spune că preţurile sunt exagerate sau mărite pentru lunile iulie, august, septembrie acum. Dar cred că trebuie să aşteptăm o săptămână, două să vină regulamentele de intrare, de ieşire. Asta este cel mai important lucru ca să înţelegem cum putem călători. Deci vom călători cu siguranță, dar cum vom călători, aici e întrebarea.”

Anna Colţa nu exclude că între timp ofertele s-ar putea scumpi din cauza măsurilor de protecție a sănătății turiștilor pe care vor fi obligate să le asigure hotelurile. Nu e limpede nici cum vor proceda liniile aeriene care vor trebui şi ele să asigure condiții sanitare speciale. Anna Colţa crede ca orice pronosticuri deocamdată sunt premature, întrucât riscul falimentului încurajează hotelurile şi companiile aeriene sa caute modalități de motivare a turiștilor.

„Este foarte complicat de spus cum vor derula în continuare preţurile, ofertele, cererea. În momentul în care hotelurile nu o să aibă încărcătură suficientă, atunci ele ar putea nici să nu se deschidă sau să se deschidă cu un preţ promoţional. Din alt punct de vedere sunt careva cheltuieli aferente şi preţurile ar putea creşte. Este complicat să ne dăm cu părerea acum.”

Directoarea executivă a Asociaţiei pentru Turism Receptor Natalia Ţurcanu crede că turiştii moldoveni ar putea între timp să opteze pentru turismul local şi cel regional în cele două state vecine.

În România sezonul estival va fi redeschis din 1 iunie, când vor fi permise cazarea în hoteluri şi accesul pe plaje cu respectarea distanțării fizice. Tot de la 1 iunie România îşi reia transportul internaţional de pasageri pe cale terestră şi feroviară, inclusiv cu R. Moldova, dar deocamdată pentru categorii limitate de cetăţeni. În Ucraina traficul pentru călători a fost reluat din 29 mai în mai multe puncte trecere a frontierei moldo-ucrainene. Gara Centrală şi cea de Sud au anunţat redeschiderea din 7 iunie a rutei estivale Chișinău – Zatoka, iar din 8 iunie şi a rutei Bălţi - Sergheevca.

Previous Next

XS
SM
MD
LG