Linkuri accesibilitate

Unde se vor da cele mai importante bătălii în turul doi al alegerilor locale


Circa 830 de mii de alegători sunt așteptați la urnele de vot pe 19 noiembrie, când va avea loc turul II al alegerilor locale generale.
Circa 830 de mii de alegători sunt așteptați la urnele de vot pe 19 noiembrie, când va avea loc turul II al alegerilor locale generale.

Pe 19 noiembrie, în 273 de localități din R. Moldova va avea loc turul doi de scrutin al alegerilor locale, iar în opt – alegeri repetate, la urne fiind așteptați 830.000 de alegători. Europa Liberă explică unde și între care partide se vor da cele mai importante bătălii pentru fotoliul de primar.

Câștigând din primul tur în trei din cele 18 suburbii ale Chișinăului (Ghidighici, Băcioi și Stăuceni), partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) va lupta în turul doi pentru a avea primari încă în cinci localități: Codru, Durlești, Trușeni, Bubuieci și Grătiești.

La Codru, Bubuieci și Trușeni, candidații PAS se vor confrunta cu cei ai partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) al lui Ion Ceban, fost socialist, reales din primul tur în funcția de primar general al capitalei.

MAN s-a ales din primul tur cu primari în două suburbii (Colonița și Vatra), iar în al doilea va încerca să mai obțină un mandat de primar la Tohatin, pe lângă cele trei pe care le dispută cu PAS.

În sudul R. Moldova, cea mai importantă bătălie va avea loc în orașul Cantemir, primăria municipiului Cahul fiind din primul tur câștigată de fostul primar independent, Nicolae Dandiș.

În orașul Cantemir au trecut în turul doi candidatul PAS, Anatolie Covali, și fostul primar, Roman Ciubaciuc, din partea „Partidului Nostru” condus de Renato Usatîi. Covali a acumulat în primul tur 26% din voturi, iar Ciubaciuc - 48%.

În orașul Comrat din Găgăuzia, în turul doi vor lupta doi candidați independenți, Serghei Anastasov și Nicolai Dudoglo.

Anastasov este actualul primar al orașului Comrat. A fost ales în 2015 din partea „Partidului Nostru” și reales în 2019, când a candidat din partea Partidului Socialiștilor.

Dudoglo a fost și el primar al Comratului, din 2004 până în 2014, iar în turul doi este susținut de oligarhul Ilan Șor.

În centrul țării, locuitorii orașului Nisporeni își vor alege primarul pentru următorii 4 ani dintre candidatul PAS, Dan Negel (43% în primul tur), și cel al Partidului Social-Democrat European (PSDE), Vasile Bîtca (38% în primul tur).

În municipiul Ungheni, se așteaptă o bătălie grea dintre candidatul independent Vitalie Vrabie și candidatul PAS, Dionisie Ternovschi (30% în primul tur).

Cu 25% de voturi acumulate pe 5 noiembrie, Vrabie este susținut în turul doi de PSRM, CUB și PLDM, care au avut propriii candidați în primul tur.

În orașul Călărași, Victor Ambroci, de la PAS, va lupta cu Nicolae Rozembac, din partea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În primul tur, candidatul PAS a luat aproape 45% din voturi, iar cel al CUB – 20%.

La nord, în municipiul Bălți, pentru funcția de primar vor lupta Alexandr Petkov (22% în primul tur), din partea „Partidului Nostru”, și candidatul PSRM, Maxim Moroșan (19% în primul tur).

Socialistul a trecut în turul doi după ce candidata susținută de oligarhul Ilan Șor, Arina Corșicova, a fost exclusă din cursă, din cauza unor „nereguli electorale”. Complet necunoscută, ea a înlocuit candidatul Partidului „Șansă” chiar în ajunul primului tur și a reușit să acumuleze 21% din voturi.

În orașul Florești, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Iurie Gangan, care a obținut în primul tur 30% din voturile locuitorilor, va lupta cu Eugeniu Gustoi, de la PAS (26% în primul tur).

În municipiul Edineț, socialistul Oleg Sanduleac se confruntă cu actualul primar, Constantin Cojocari, care candidează din partea Partidului „Liga Orașelor și Comunelor”.

Cojocari a acumulat în primul tur 40% din voturi și va fi la al patrulea mandat, dacă va câștiga pe 19 noiembrie. La alegerile locale din 2011 și din 2015, Cojocari a câștigat candidând din partea fostului Partid Democrat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. În 2019, a candidat independent.

Turul doi de scrutin este organizat în localitățile unde în primul tur niciun candidat nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi. Alegerile repetate au loc acolo unde în primul tur s-au prezentat la urne mai puțin de 25% din alegători.

În turul doi, alegerile se declară valabile dacă la ele participă cel puțin 20% din persoanele înscrise în listele electorale din acea localitate.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG