Linkuri accesibilitate

Ungaria: șase partide de opoziție se unesc împotriva premierului Viktor Orban


Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, primul reprezentant al opoziției unite care a învins partidul de guvernământ Fidesz și a câștigat, în 2019, primăria capitalei Ungariei. Budapesta, iunie 2021.

În Ungaria, șase partide de opoziție au decis să formeze o alianță, într-o încercare de a-l învinge pe premierul ultra-conservator Viktor Orban, anul viitor, la alegerile generale. Orban a câștigat trei alegeri consecutive și conduce Ungaria de 11 ani.

Cele șase partide vor susține un candidat unic la funcția de premier, luna aceasta urmând să aibă loc alegeri preliminare. O a doua rundă este așteptată la începutul lunii octombrie.

La ultimele alegeri locale din Ungaria, organizate în octombrie 2019, opoziția unită a obținut o victorie importantă împotriva premierului Viktor Orban, câștigând primăria capitalei Budapesta. A fost cea mai dură înfrângere politică a lui Viktor Orban în cei 11 ani de când controlează Ungaria.

Opoziția unită a câștigat în total 10 orașe mari (plus cel puțin 10 din cele 23 de districte al Budapestei), în timp ce partidul de guvernământ FIDESZ a câștigat 13 orașe mari și majoritatea consiliilor județene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG