Linkuri accesibilitate

Ungaria avertizează: Plafonarea prețului la gazele rusești va duce la întreruperea furnizării


Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a avertizat, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor UE ai energiei, că propunerea de plafonare a prețului european la gazul rusesc va duce la o întrerupere imediată a livrărilor către Europa de către Moscova.

Szijjártó a spus, într-o postare pe Facebook, la 9 septembrie, că „planul care ar impune un plafon de preț exclusiv pentru gazul rusesc importat prin conducte este total împotriva intereselor europene și maghiare".

„În această dimineață... ne vom strădui cât putem pentru a face Bruxelles-ul să înțeleagă în sfârșit că aprovizionarea cu gaze nu este o problemă ideologică sau politică, ci una de realitate fizică dură”, a afirmat Szijjarto.

Miniștrii energiei din UE sunt așteptați să se întâlnească mai târziu, pe 9 septembrie, pentru a discuta despre modalitățile de a limita creșterea prețurilor la energie provocată de oprirea în mare măsură a fluxului de gaze din Rusia către Europa, ca răspuns la sancțiunile europene legate de invazia Rusiei în Ucraina.

Szijjártó s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, în luna iulie, în timp ce Ungaria căuta să obțină livrări suplimentare de gaze de la Moscova pentru a le adăuga la un acord de furnizare pe termen lung existent. Ungaria, care a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, primește mai mult de 80% din gazele naturale din Rusia și este o țară de tranzit pentru un oleoduct major care furnizează petrol în cadrul UE.

Uniunea Europeană a convenit deja să interzică mai mult de două treimi din importurile de petrol rusesc.

Gazprom a început să intensifice livrările de gaze naturale către Ungaria în luna august. La 8 septembrie, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a semnalat intenția guvernului de a reduce „cât mai repede posibil” consumul de gaz instituțional și comercial.

Gergely Gulyás a anunțat ținta de 25% - excepție făcând spitalele și instituțiile sociale - împreună cu un apel către consumatorii maghiari de a folosi cu moderație electricitatea și gazul.

Viktor Orbán și partidul său Fidesz, dominant din punct de vedere politic, s-au împotrivit demersurilor UE de a interzice gazul și petrolul rusesc și au pus numeroase obstacole de-a lungul mai multor runde de discuții privind sancțiunile punitive împotriva Moscovei.

Vladimir Putin a respins acuzațiile occidentale că Moscova își folosește exporturile de energie ca pe o „armă”, lăudându-se, în același timp, că poate vinde cu ușurință petrol și gaze în întreaga lume. El i-a învinuit pe europeni pentru întreruperile actuale ale livrărilor de gaze către continent.

Vorbind la Forumul Economic Estic de la Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a afirmat că gazoductul Nord Stream 1 către Germania este „practic închis” și va rămâne așa deoarece ultima sa turbină operațională este defectă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG