Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ungaria: consultare populară pentru a opri compensațiile pentru condițiile din închisori și discriminarea romilor

Gardul de sârmă ghimpată ridicat de Ungaria la granița sudică, pentru a opri migrația din Balcani (punctul de granița Roszke și Horgos) 29 ianuarie 2020.

Guvernul ungar a anunţat joi că lansează luna viitoare o nouă „consultare națională” a cetăţenilor, pe tema despăgubirilor pentru cazurile de discriminare împotriva romilor sau a compensațiilor acordate deținuților. Inițiativa a fost imediat criticată de avocații pentru drepturile omului și apărători ai minorităților drept un atac direct „la principiile statului de drept” care va întării și prejudecățile împotriva minorității roma.

Gergely Gulyas, purtătorul de cuvânt al guvernului Orban a declarat joi, într-o conferință de presă că „este absurd să plătească anual miliarde de forinţi condamnaţilor'' pentru condiţiile din închisori, plăți la care guvernul ungar este obligat atât prin decizii date de CEDO cât și de tribunale naționale.

Guvernul ultra-conservator de la Budapesta a anunţat încă din luna ianuarie că suspendă plata compensațiilor pentru deţinuţii încarcerați în închisori suprapopulate.

Guvernul Orban susține că organizaţii „finanţate din străinătate şi care se pretind a fi organizaţii de apărare a drepturilor omului'' au reuşit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare.

Începând din luna septembrie, guvernul Orban a blocat și plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în instanţă de familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi. Premierul Orban a comentat că este „profund incorect'' ca familiile rome să „primască bani fără să muncească''.

Consultarea populară din martie va consta dintr-un chestionar cu 9 întrebări distribuit cetățenilor, cu scopul de a restabili „ordinea publică și morală”, a susținut purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyas.

Seria așa-numitelor „consultări populare” a început în 2015, când au fost puse întrebări despre „migranți și terorism”, ceea ce a provocat reacția șocată a agenției ONU pentru refugiați, care a avertizat că astfel de chestionare nu fac decât să ațâțe xenofobia.

În R.Moldova, aceeași prolemă, a suprapopulării închisorilor, a fost unul din motivele eliberării înainte de termen din închisoare a fostului premier Vlad Filat și a altor deținuți. Guvernul Chicu se pare că vrea să suspende acum legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 și care a permis deja reducerea pedepsei cu închisoarea pentru peste 1.500 de deținuți și să găsească alte metode de compensare.

România a abrogat deja, în decembrie 2019, recursul compensatoriu, creat tot din cauza condițiilor inumane din închisori. 21.000 de deținuți fuseseră eliberați în baza acestei legi, valabile din toamna lui 2017.

Vezi ultimele știri ale zilei

Președintele turc Regep Erdogan le-a cerut concetățenilor săi să boicoteze mărfurile franțuzești

Vinuri franțuzești.

Președintele turc Regep Erdogan le-a cerut concetățenilor săi să boicoteze mărfurile franțuzești, după ce relațiile dintre Turcia și Franța, țări aliate în NATO, s-au înrăutățit în urma poziției intransigente pe care președintele francez Emmanuel Macron a luat-o față de Islamul radical.

Apelul făcut de Erdogan în 26 octombrie a venit la două zile după ce liderul de la Ankara l-a trimis pe președintele Franței la un consult psihiatric, motiv pentru care Parisul și-a rechemat ambasadorul din Turcia.

Erdogan l-a trimis pe Macron la medic din cauză că acesta a declarat că Franța nu va renunța la caricaturile profetului Mahomed, după ce un profesor francez a fost asasinat de un islamist radical cecen pentru că a arătat aceste caricaturi la clasă.

Asasinarea profesorului a stîrnit un val de proteste în Franța, la unele dintre ele caricaturile înfățițîndu-l pe Mahomed fiind proiectate pe clădiri.

308 cazuri noi de infectare cu COVID-19, și 15 noi decese în R.Moldova

Imagine generică

308 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 18 în rîndul lucrătorilor medicali, au fost înregistrate în 26 octombrie în Republica Moldova, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 71.811, a anunțat Ministerul Sănătății de la Chișinău. Potrivit sursei citate, 802 pacienți se află în stare gravă, 43 dintre ei fiind conectați la aparatele de respirație asistată. În 26 octombrie au fost raportate și 15 noi decese.

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite

Imagine generică.

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite, în ciuda măsurilor dure de securitate sanitară luate de majoritatea guvernelor.

Dar în timp ce pandemia ia proporții îngrijorătoare în Europa și în Statele Unite, Australia a anunțat că cel mai mare al doilea oraș al țării și fost focar de Covid-19, Melbourne, va ieși aproapte total din carantina impusă acum aproape 4 luni.

Premierul statului Victoria Daniel Andrews a spus că începînd de la miezul nopții de 27 octrombrie, toate magazinele, restaurantele, cafenelele și barurile vor fi redeschise și vor fi permise toate sportile de contact în aer liber, după ce luni 26 octombrie la Melbourne s-au raportat zero noi cazuri de infectare.

Organizația Mondială a Sănătății avertiza săptămâna trecută că în acest moment se poate vorbi deja de o „creștere exponențială” pe tot globul a numărului de noi cazuri de infectare cu Covid-19.

În Belarus continuă protestele împotriva lui Aleksandr Lukașenka

Studenți de la universiatea de stat din Minsk la un protest împotriva lui Aleksandr Lukașenka, 26 octombrie 2020.

Mai mult de 1.000 de pensionari și sute de studenți au demonstrat luni la Minsk, cerînd demisia lui Lukașenka, iar muncitorii de pe mai multe platforme industriale ale țării au continuat grevele declanșate duminică. Poliția a intervenit din nou, operînd arestări.

Opoziția din Belarus a chemat la grevă generală în 26 octombrie, după ce președintele Aleksandr Lukașenka a sfidat un ultimatum în care i se cerea să demisoneze pînă în 25 octombrie.

Apelul făcut de lidera opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia, care se află în exil în Lituania, vine după ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și petarde pentru a împrăștia zecile de mii de oameni care protestat în 25 octombrie împotriva lui Lukașenka la Minsk și în alte orașe ale țării.

În Belarus au loc ample proteste antiguvernamentale după ce Aleksandr Lukașenka s-a declarat învingător în scrutinul prezidențial din 9 august, despre care demonstranții și opoziția spun că a fost fraudat și cer reluarea lui cu observatori internaționali.

Armenia și Azerbaigianul s-au acuzat reciproc de încălcarea noului armistițiu umanitar

Stepanakert, Nagorno-Karabah, 24 octobmbrie 2020

Armenia și Azerbaigianul s-au acuzat reciproc de încălcarea noului armistițiu umanitar în Nagorno-Karabah, la puțin timp după intrarea ăn vigoare a acestuia în 26 octormbrie. Ministerul armean al apărării susține că armistițiul a fost încălcat de două ori de forțele azere prin tiruri de altilerie.

Cu toate acestea premierul armean Nikol Pașinian a afirmat într-o postare pe Facebook că în ciunda unor provocări, acordul de încetare a focului este în mare parte respectat.

Într-un discurs adresat națiunii în 26 octombrie, președintele azer Ilham Aliev a declarat e că țara sa dorește rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah prin mijloace diplomatice și militare. Aliev a repetat că pentru încetarea conflictului e nevoie ca forțele armene să părăsească regiunea.

Trump: decizia de a intra în carantină sau nu îi aparține lui Pence

Donald Trump și Mike Pence la Convenția republicană națională, Charlotte, Carolina de nord, 24 august 24, 2020. David T. Foster/Pool via REUTERS

Președintele american Donald Trump a evitat să răspundă la întrebarea dacă n-ar trebui ca vice-președintele Mike Pence să se retragă din campania electorală și să intre în carantină, după ce șeful administrației lui Pence și alți angajați ai oficiului său au fost depistați pozitivi cu Covid-19. Trump a spus la un miting electoral în Maine că decizia îi aparține lui Pence.

Acesta, care a fost testat negativ, a continuat campania în 25 octombrie, în ciuda recomandărilor contrare ale grupului operativ coronavirus de la Casa Albă, pe care chiar el îl conduce. Vicepreședintele are un orar de deplasări agresiv în zilele de dinaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Potrivit sondajelor federale și celor locale, candidatul Partidului Democrat Joe Biden se află considerabil în fața lui Donald Trump, care candidează din partea Partidului Republican.

Critici la adresa intenției administrației americane de a reduce drastic viza de ședere a jurnaliștilor străini

Uniunea Europeană a companiilor media (EBU), alianță a companiilor publice, a lansat un apel către administrația americană să renunța la planul de a reduce la mai puțin de un an viza de ședere acordată jurnaliștilor străini. Până acum, jurnaliștii străini primeau o viză de cinci ani.

Mai mult, potrivit planurilor Depratamentului american pentru Securitate Internă, această viză ar mai putea fi reînointă o singură data, pentru încă opt luni.

Semnatarii apelului atrag atenția că în acest condiții, este aproape imposibil ca jurnaliștii străini să poată relata „serios și informat” despre realitățile din, Statele Unite. Printre semnatarii declarației din 25 octombrie se numără și marile agenții internaționale de știri, AP, AFP și Reuters. În presa germană, se vorbește chiar de o „tentativă de limitare a libertății de expresie și de a informa” (Der Spiegel).

Creată în 1950, Uniunea Europeană a companiilor media (EBU) reunește 115 companii media din 56 de țări și 34 de asociații de profil din 21 de țări.

La Chișinău scade numărul elevilor infectați cu Covid-19

Luni, primăria Chișinău a informat că 129 de elevi din instituțiile de învățământ primar și secundar din capitală sunt infectați cu noul tip de coronavirus, iar peste 2000 se află în autoizolare. Datele au fost furnizate de viceprimarul Angela Cutasevici, citată de Radio Chișinău.

La începutul lunii, pe 5 octombrie, la Chișinău erau anunțate 143 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 printre elevi și 110 printre profesori.

De data aceasta, în rândul cadrelor didactice sunt 25 cazuri de infectare, iar 8 educatori sunt în izolare. De asemenea 20 de cadre non-didactice au fost confirmate cu noul coronavirus, a mai menționat Angela Cutasevici.

A scăzut și numărul elevilor plasați în carantină de la peste 2.700 la începutul lunii, la ceva peste 2 mii acum.

În Ucraina au avut loc alegeri locale, primele de la descentralizarea administrației

Ucraina, alegeri locale, 25 octombrie 2020.

În Ucraina au avut loc duminică alegeri locale, considerate unele din cele mai importante pentru viitorul țări. După încheierea votului, președintele Volodimir Zelenski a apreciat că în acest moment, spre deosebire de vecinii săi, Ucraina se bucură de un „mare lux: alegeri libere”.

Au fost primele alegeri locale după ce a avut loc un proces de descentralizare, care acord acum mai multă putere aleșilor locali în raport cu Kievul. A fost și un test pentru partidul prezidențial „Servitorul Poporului” dar potrivit unui recent sondaj, acesta este creditat cu doar 17% din intenţiile de vot la nivelul întregii ţări, urmat îndeaproape de opoziţia prorusă (Platforma de opoziţie - Pentru viaţă, 14%) şi prooccidentală (Solidaritatea europeană a fostul preşedinte Petro Poroşenko, 13%).

Prezenţa la vot duminică a fost de circa 36%, potrivit ONG-ul specializat Opora, faţă de 47% la precedentele alegeri locale de acum cinci ani.

Înainte de vot, primarul Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, a anunțat că este infectat cu noul coronavirus. Sondajele de opinie arată că primarul are toate șansele de a câștiga un nou mandat.

Nou acord „umanitar” de încetare a focului în Nagorno-Karabah

Un adăpost improvizat pentru bolnavi la Stepanakert, capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah, 22 octombrie 2020.

În regiunea separatistă Nagorno-Karabah este programată o nouă încetare a luptelor, din motive umanitare, au anunțat – într-un comunicat comun – Departamentul de stat american și guvernele armean și azer. Anunțul vine după ce vineri la Washington, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai celor două state. Totodată, OSCE a anunțat că miniștrii de externe din Grupul de la Minsk (Statele Unite, Franța și Rusia) se vor întâlni săptămâna aceasta pentru discuta noi modalități de aplanare a conflictului dintre Armenia și Azebaidjan privind enclava armeană Nahorno-Karabah din Azerbaidjan.

În pofida acestor noi eforturi de pace, duminică se relata despre no ciocniri în regiunea separatistă.

Opoziția din Belarus cheamă la grevă generală

Grevă la combinatul Hroddna Azoth, Belarus, 26 octombrie 2020

În Belarus ar urma să înceapă o grevă generală, la care a chemat lidera opoziției Svetlana Ținaohovskaia după ce Alexandr Lukașenka a refuzat să demisioneze pentru a permite organizata de noi alegeri prezidențiale, corecte și monitorizate de observatori internaționali. Duminică, 25 octombrie era data limită pusă de opoziție pentru demisia lui Lukașenka, acuzat că a falsificat alegerile prezidențiale din 9 august, pe care le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi.

Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.
Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică iar pe străzile de Minsk pentru a protestat iar poliția a reacționat din nou în forță cu grenade lacrimogene și arestări masive. Peste 200 de persoane au fost reținute, a informat organizația pentru drepturile omului „Viasna”. Spre deosebire de ultimele dăți, cele mai multe arestări nu au avut loc la Minsk, ci în provincie.

Țikahosvkaia i-a îndemnat pe belaruși să înceteze munca în întreprinderile de stat, să boicoteze magazinele de stat, să blocheze drumurile și să-și retragă banii din bănci.

În afara de demisia lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale, opoziția mai cere și eliberarea tuturor deținuților politici.

Aproape 60 de milioane de americani au votat deja anticipat

Pe fundalul pandemiei de coronavirus, în Statele Unite se votează deja pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie iar potrivit unui centru de cercetare al Universității din Florida, până duminică votaseră deja 59 de milioane de alegători. Anticipat sau prin corespondență. Cu patru ani în urmă, 57 de milioane de alegători au votat în avans, fie anticipat în persoană, fie prin corespondenţă, potrivit site-ului US Election Assistance Commission.

Vicepreședintele Mike Pence, în al cărui echipă de campanie electorală s-au înregistrat recent o serie de contaminări cu Covid-19, își continuă turneul electoral prin statele considerate „indecise” deși regulile, decise chiar de echipa sa de luptă împotriva pandemiei pe care o conduce la Casa Albă, i-ar cere să intre în carantină 14 zile. Șeful administrației prezidențiale a declarat însă că Pence este „un lucrător esențial”, exceptat de la aceste reguli și că în acest moment, administrația se concentrează pe „dezvoltarea terapiilor și a unui vaccin”. Declarație criticată imediat de candidatul democrat la președinție, Joe Biden, drept „o capitulare” în fața pandemiei pe care autoritățile recunosc acum că nu o mai pot controla.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt programate pe 3 noiembrie.

Peste 400 de noi cazuri de Covid-19 în R. Moldova

În R. Moldova s-au înregistrat duminică alte 414 cazuri noi de infectare cu COVID-19, ridicând totalul la peste 71 de mii 500. Bilanțul deceselor a urcat la 1685, după înregistrarea a 16 cazuri noi.

Numărul de noi cazuri de Covid-19 crește „exponențial” (OMS)

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite, în pofida măsurilor serioase de securitate sanitară luate de majoritatea guvernelor. Organizația Mondială a Sănătății avertiza săptămâna trecută că în acest moment se poate vorbi deja de o „creștere exponențială” a numărului de noi cazuri de infectare cu Covid-19.

În Statele Unite, rata săptămânală de noi infectări este de aproape 70 de mii, atingând din ce în ce mai mult și zonele rurale. Este de așteptat ca și numărul deceselor legate de Covid-19 să treacă de media actuală de circa 700 pe zi.

În Europa, numărul de infecții zilnice noi aproape s-a dublat în ultimele zece zile, depășind 200 de mii. În multe țări s-au impus carantine locale, mai ales în marile centre urbane. Unele guverne, precum cel din Cehia, au închis din nou țara pentru turiști într-o încercare de a limita răspândirea pandemiei. Cehia a înregistrat săptămâna trecută ce mai ridicată rată a mortalității din Europa după Andorra, cu peste o mie de decese lagate de Covid-19 la 100 de mii de locuitori.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că duminică a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează agenţia BTA.

În Spania, premierul Pedro Sanchez a anunţat duminică instituirea stării de alertă, echivalentul stării de urgenţă sanitară, pentru şase luni pe întreg teritoriul Spaniei, măsură însoţită de interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii. Săptămâna aceasta Spania a depăşit pragul de un milion de cazuri de COVID-19 şi se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei. Interdicția de circulație pe timpul nopții este între orele 23.00 și 6 dimineața.

Și în România se vorbește despre o posibilă interdicție a circulație pe timpul nopții. Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că s-ar putea lua în considerare această măsură în marile orașe, după ce sâmbătă s-au înregistrat aproape 5000 de noi cazuri de infectare cu Covid, fiind a treia zi consecutiv cu astfel de cifre.

Mai mule pe: românia.europalibera.org

În Italia, restaurantele si barurile trebuie să închidă la ora 18.00. S-a suspendat de asemenea activitatea teatrelor, cinematografelor, sălilor de sport și s-au închis stațiunile de schi, totul până la sfârșitul lunii noiembrie. În Italia sunt peste 520 de mii de contaminări și circa 37 de mii de decese legate de Covid-19.

Autoritățile franceze au raportat duminică 52.010 cazuri confirmate de coronavirus, iar în același interval de timp 116 persoane au decedat, bilanțul victimelor ajungând la 34.761.

Duminică, președintele Emmanuel Macron a transmis populației „să se pregătească să trăiască cu coronavirusul cel puțin până în vară” și avertiza se vor înăspri restricțiile în următoarele săptămâni, dacă nu scade bilanțul zilnic.

Vineri, pe 23 octombrie Franța a depășit pragul de un milion de cazuri de coronavirus. Astfel, a devenit a șaptea țară care a trecut de pragul de un milion, după Statele Unite cu 8,4 milioane, India cu 7,8 milioane, Brazilia cu 5,3 milioane, Rusia cu 1,5 milioane și Argentina și Spania care au raportat fiecare puțin peste un milion.

Se estimează că peste 100 de mii de belaruși au participat la noi proteste contra lui Alexandr Lukașenka

Protest anti-Lukașenka în Minsk, 25 octombrie 2020

Se estimează că peste 100 de mii de belaruși au participat la noi proteste contra lui Alexandr Lukașenka, duminică, ultima zi a unui ultimatum care i-a fost dat acestuia pentru a pleca de la putere. Protestatarii au sfidat avertismentele ministerului de interne care a spus că demonstrațiile nu au fost permise și a desfășurat numeroase forțe de ordine, la Minsk și în alte orașe. În centrul capitalei belaruse, legătura pe internet de pe mobil a fost întreruptă înainte de protest, iar mai multe stații de metrou au fost închise. Organizația pentru drepturile omului, Viasna, a relatat despre reținerea câtorva zeci de persoane în primele ore ale demonstrațiilor. Cu două săptămâni în urmă, lidera de opoziție exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a spus că Lukașenka trebuie să demisioneze până pe 25 octombrie și să elibereze deținuții politici arestați în ultimele două luni și jumătate de proteste. În caz contrar, opoziția va lansa o grevă amplă la scară națională. Tihanovskaia spune că ea este adevărata învingătoare a alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenka le-ar fi fraudat. Uniunea Europeană și Statele Unite au refuzat să-l mai recunoască pe Lukașenka drept președinte.

OMS: Pentru a treia zi la rând, număr record de cazuri de COVID-19 confirmate în lume

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a afișat, pentru a treia zi la rând, un număr record de cazuri zilnice noi de infectare cu COVID-19 confirmate în lume. Datele complete pentru sâmbătă de pe portalul OMS arată că, în acea zi, au fost confirmate peste 465 de mii de cazuri noi de infectare, depășind recordul de vineri, care depășise la rândul său recordul de joi. Cu infecția galopând în Europa și Statele Unite, OMS a avertizat că unele țări se află pe o „traiectorie periculoasă” și că următoarele luni vor fi foarte dificile. Aproape jumătate din cazurile de sâmbătă au fost confirmate în Europa. În total, numărul cazurilor de infectare a depășit 42,3 milioane la scară globală, de la începutul pandemiei, iar peste 1,16 milioane de bolnavi au fost răpuși de COVID-19.

Proteste la Minsk în ziua scadentă a ultimatumului acordat de opoziție lui Alexandr Lukașenka

Marș de protest anti-Lukașenka în Minsk, 25 octombrie 2020

Protestatarii belaruși au inundat din nou străzile Minsk-ului, duminică, ultima zi a unui ultimatum acordat lui Aleksandr Lukașenka pentru a demisiona, înainte de lansarea unor acțiuni de nesupunere civică. Imagini filmate de trecători și difuzate de presa locală înfățișează însă și o coloană de autobuze care transportă polițiști și bariere metalice spre centrul orașului. Mai multe stații de metrou din centrul capitalei belaruse au fost închise. Cu două săptămâni în urmă, lidera de opoziție exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia a spus că Lukașenka trebuie să demisioneze până pe 25 octombrie și să elibereze deținuții politici arestați în ultimele două luni și jumătate de proteste, sau opoziția va lansa o grevă amplă la scară națională. În vârstă de 38 de ani, Tihanovskaia spune că ea este adevărata învingătoare a alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenka le-ar fi fraudat. Uniunea Europeană și Statele Unite nu-l mai recunosc pe Lukașenka drept președinte. Sâmbătă, secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat la telefon cu Lukașenka, reafirmând sprijinul american pentru „aspirațiile democratice ale poporului din Belarus” și cerându-i eliberarea deplină a unui consultant politic cu dublă cetățenie americană și belarusă, Vitali Șkliarov.

La Fălești, Renato Usatîi a sabotat o întâlnire electorală a lui Igor Dodon

Igor Dodon și Renato Usatîi

Candidatul prezidențial, Renato Usatîi, și simpatizanții săi au zădărnicit, duminică, o întâlnire electorală a lui Igor Dodon, la Fălești, provocându-l la o dezbatere în fața alegătorilor, pe care președintele însă a refuzat-o. Potrivit relatărilor de presă și postărilor lui Usatîi pe Facebook, acesta a pătruns la adunarea convocată de președinte în casa de cultură din oraș, întrerupând discursul lui Dodon.

Imagini video înfățișează o sală arhiplină, cu multe zeci de oameni, unii fără măști, în care nu se respectă măsurile de distanțare antiepidemică. În urma unei busculade între simpatizanții lui Usatîi și cei ai lui Dodon, acesta a fost scos din sală de gărzile de corp. Nu este limpede dacă cei doi candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie pot fi pedepsiți pentru încălcarea normelor antiepidemice.

În Ucraina au loc alegeri locale, în urma unei reforme care descentralizează puterea

Alegătorii din Ucraina participă, duminică, la alegeri locale, în urma unei reforme care descentralizează puterea. Scrutinul marchează un moment de cotitură în istoria recentă a Ucrainei, noile autorități locale urmând să primească mai multă independență financiară și politică față de guvernul central, după trei decenii în care structura administrativă moștenită de la Uniunea Sovietică a rămas în mare parte intactă. Alegerile mai sunt văzute drept un test important pentru președintele Volodimir Zelenski și pentru partidul său, Servitorul Poporului. La un an și jumătate după ce a fost ales cu o majoritate covârșitoare în urma promisiunilor să oprească războiul din Donbas, să modernizeze economia și să combată corupția, popularitatea lui Zelenski a scăzut sub 50%. Sondajele de opinie sugerează că partidul pro-prezidențial ar putea obține 17% la votul politic de la locale, față de cele 54% obținute la parlamentarele din iulie 2019.

Donald Trump a votat de timpuriu, în Florida

În alegerile prezidențiale americane, președintele republican Donald Trump a votat de timpuriu, în Florida, pe 24 octombrie, pornind într-un tur de forță prin câteva state indecise în încercarea de a recupera din diferența care-l desparte de rivalul său democrat Joe Biden. Trump este unul din cei aproape 55 de milioane de alegători care au votat de timpuriu, inclusiv prin poștă, din cauza pandemiei de coronavirus. Experții anticipează o prezență deosebit de ridicată la vot, de 150 de milioane, reprezentând 65% din alegătorii eligibili. În New York, stat cu o predilecție solidă pentru democrați, alegătorii au așteptat la coadă ore în șir pentru a vota, sâmbătă, prima zi în care s-au deschis aici secțiile de votare, repetându-se situația din alte state, unde votarea timpurie a început mai devreme. Democrații cred că prezența ridicată le sporește șansele să câștige atât Casa Albă, cât și alegerile pentru Congres, iar republicanii speră că alegătorii lor vor veni masiv la urne în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie.

Mike Pompeo i-a cerut lui Alexandr Lukașenka eliberarea unui consultant politic cu dublă cetățenie

Secretarul american de stat Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat la telefon cu Alexandr Lukașenka înainte de expirarea unui ultimatum dat liderului autoritar de opoziția de la Minsk, care îi cere demisia la proteste naționale de două luni și jumătate. Departamentul de Stat a spus Europei Libere, pe 24 octombrie, că Pompeo a reafirmat sprijinul american pentru „aspirațiile democratice ale poporului din Belarus” și i-a cerut lui Lukașenka eliberarea deplină a unui consultant politic cu dublă cetățenie americană și belarusă, Vitali Șkliarov. Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască victoria lui Lukașenka la alegerile prezidențiale belaruse din 9 august. Opoziția belarusă l-a amenințat cu intensificarea protestelor, dacă nu cedează puterea până pw 25 octombrie.

ONU: În ianuarie 2021 poate intra în vigoare un tratat internațional pentru interzicerea armelor nucleare

Un tratat internațional pentru interzicerea armelor nucleare a fost ratificat de a 50-a țară a lumii, făcând posibilă intrarea lui în vigoare așteptată la sfârșitul lunii ianuarie. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a făcut anunțul sâmbătă, după ce tratatul a fost ratificat și de Honduras. Peter Maurer, președintele Comitetului Internațional de Cruce Roșie, a spus că aceasta este o „victorie pentru umanitate”. Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare, laureata din 2017 a premiului Nobel pentru pace, a spus că acest moment este așteptat de 75 de ani, „de la atacurile oribile de la Hiroshima și Nagasaki”. Tratatul pentru Interzicerea Armelor Nucleare a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU în iulie 2017 cu votul a 122 de țări, dar nu a fost semnat de un grup de țări care posedă arme atomice, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China și Rusia.

Franța a expulzat la Sarajevo familia unei adolescente musulmane din Bosnia

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin

Franța a expulzat la Sarajevo familia unei adolescente musulmane din Bosnia, inclusiv părinții și trei frați, care i-au ras părul de pe cap tinerei de 17 ani și au bătut-o din cauză că aceasta dorea să se căsătorească cu un creștin de etnie sârbă. Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a spus că expulzarea este consecința unui „comportament inacceptabil” de care a dat dovadă familia, în luna august. Un tribunal din orașul estic Besancon, unde locuiau expulzații, i-a condamnat pentru violență față de o persoană minoră, iar un unchi și o mătușă ai tinerei au primit pedepse cu închisoarea. Tânăra a rămas în grija serviciilor sociale franceze. Poliția de frontieră bosniacă a confirmat pentru Europe Liberă că familia ei a ajuns pe aeroportul din Sarajevo, pe 23 octombrie, cu un zbor special.

În România pot fi introduse restricții de circulație nocturnă în marile orașe

Prim ministrul României Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că s-ar putea lua în considerare introducerea de restricții de circulație pe timp de noapte, în marile orașe, în scopul limitării răspândirii epidemiei de SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

În campania pentru alegerile parlamentare vor fi impuse măsuri „aceleaşi măsuri ca în campania pentru locale”, a mai spus premierul.

Sâmbătă s-au înregistrat aproape 5000 de noi cazuri de infectare cu Covid, fiind a treia zi consecutiv cu astfel de cifre. A crescut și numărul pacienților internați la Terapie Intensivă.

Mai multe amănunte AICI.

R. Moldova trece de 71 de mii de cazuri confirmate de coronavirus

Imagine generică

Încă 833 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 14 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, sâmbătă. Datele Ministerului Sănătății arată că a fost confirmată pozitiv cu COVID-19 fiecare a patra persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate a depășit 71 089 de mii, inclusiv peste 17 700 de cazuri active și peste 850 de bolnavi în stare gravă. Numărul deceselor confirmate a ajuns la 1 669.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG