Linkuri accesibilitate

Ungaria critică din nou Ucraina pentru legea educației, care limitează drepturile minorităților


Ziua independenței Ucrainei (foto arhivă)

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a apreciat din nou joi, că situaţia minorităţilor etnice din Ucraina este inacceptabilă şi marcată de serioase încălcări ale legii din partea autorităţilor ucrainene. Vorbind la plenara Adunării Generale ONU, Szijjarto și-a exprimat speranța că vizita vicepremierului ucrainean în Ungaria, programată pentru luna martie, ar putea aduce Budapesta şi Kievul mai aproape de un acord privind în această problemă.

Cu mai bine d doi ani în urmă, parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.


Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

În 2018, aplicarea prevederilor privind limitarea învățământului în limbile minorităților a fost amânată cu cinci ani, pânî în 2023 timp în care Kiev-ul caută o soluție de compromis pentru că scopul declarat al legii este în primul rând de a limita influența Rusiei și a limbii ruse.

XS
SM
MD
LG