Linkuri accesibilitate

Ungaria nu va aplica unele sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu vor fi exceptați trei oligarhi


Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban

Ungaria amenință că va bloca reînnoirea unui pachet de sancțiuni adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei dacă de pe o listă care prevede măsuri restrictive împotriva a peste 1000 de persoane nu vor fi eliminați trei oligarhi.

Potrivit mai multor surse diplomatice bine informate, dar care nu sunt autorizate să vorbească în mod oficial, cei trei oligarhi pe care Budapesta dorește să îi vadă scoși de pe lista de interdicție de viză și înghețare a activelor sunt Alișer Usmanov, Petr Aven și Viktor Rașnikov.

Decizia survine în contextul în care UE încearcă să reînnoiască lista persoanelor sancționate pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina cu încă șase luni.

Ambasadorii UE urmează să discute această chestiune pe 7 septembrie, înainte de termenul-limită de reînnoire din 15 septembrie. Lista, care poate fi reînnoită doar cu unanimitate, cuprinde în prezent 1217 persoane și 108 entități.

Documentele oficiale ale UE îl numesc pe Usmanov un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin”. În aceleași documente se spune despre Aven că „este unul dintre cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați care se întâlnesc în mod regulat” cu Putin și îl descriu pe Rashnikov ca fiind „un oligarh rus de frunte”, ale cărui combinate siderurgice sunt printre cei mai mari contribuabili din Rusia.

XS
SM
MD
LG