Pe 27 martie, Parlamentul Ungariei a ratificat admiterea Finlandei în NATO, ceea ce aduce țara cu un pas mai aproape de aderarea la alianță. Suedia, care a depus cererea de aderare la NATO împreună cu Finlanda, mai are de așteptat.
Deputații de la Budapesta au votat 182 la 6 în favoarea aderării Finlandei care mai are nevoie acum doar de aprobarea parlamentului turc. Este de așteptat ca parlamentul de la Ankara să ratifice aderarea Finlandei înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai.
Finlanda, după toate probabilitățile, se va alătura alianței nord-atlantice înaintea Suediei, deoarece nici Ungaria, nici Turcia nu au semnalat încă că sunt gata să ratifice cererea de aderare a Stockholmului. Cu toate acestea, este de așteptat ca Suedia să se alăture alianței în perioada premergătoare sau la summitul NATO de la Vilnius din iulie, scrie Politico.
Inițial, Ungaria a argumentat că a amână votul asupra cererii Finlandei pentru că are o agendă foarte plină. Luna trecută, premierul Viktor Orban a schimbat narațiunea, argumentând că unii dintre deputații partidului de guvernământ Fidesz au avut rețineri, pentru că Finlanda și Suedia au criticat constant starea democrației în Ungaria.
Poziția Fidesz s-a schimbat din nou luna aceasta, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că va sprijini aderarea Finlandei la NATO. Președintele grupului parlamentar Fidesz a spus și el că Ungaria va sprijini totuși candidatura Finlandei.
Și în cazul Suediei, Ungaria pare să urmeze exemplul Turciei, care a anunțat că-și amână orice decizie până ce Suedia aplică noile legi anti-terorism. Disputa dintre Ankara și Stockholm se concentrează în jurul unor reprezentanți ai comunității kurde din Suedia, a căror extrădare a fost cerută insistent de Turcia.
Ungaria, pe de altă parte, este deranjată de criticile constante ale Suediei la adresa democrației maghiare, după cum declara încă recent șeful administrației prezidențiale de la Budapesta, Balázs Orbán.