Linkuri accesibilitate

Ungaria va organiza un referendum privind un proiect controversat de construire a unei universități chineze la Budapesta


Viktor Orban

Premierul Viktor Orban a confirmat că Ungaria va organiza un referendum privind un proiect controversat de construire a unei universități chineze la Budapesta după ce mii de manifestanți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva planului. Decizia de a construi până în 2024 la Budapesta un campus al Universității Fudan din Shanghai, folosind un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la o bancă chineză, a pus în lumină legăturile strânse ale lui Orban cu Beijingul și a trezit îngrijorări cu privire la impactul pe termen lung al unui astfel de proiect asupra sistemului de învățământ superior al Ungariei. Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, și alți critici au exprimat temeri în legătură cu lipsa de transparență a proiectului și de libertate academică în viitoarea universitate. Un sondaj de opinie recent a arătat că majoritatea locuitorilor din Budapesta se opun campusului universitar chinez. La alegerile parlamentare de anul viitor, primarul capitalei ungare ar putea intra în cursă împotriva lui Orban, punându-l în dificultate pe naționalistului de dreapta pentru prima dată în peste un deceniu.

Ungaria este primul stat UE care în 2018 a forțat plecarea din țară a unei universități americane – este vorba de Universitatea Central Europeană, lansată încă din anii 90 ai secolului trecut de filantropul american George Soros și care acum are sediul principal la Viena. În 2020, Curtea Europeană de Justiție a decis că legea în baza căreia guvernul Orban a forțat plecarea Universității, nu este compatibilă cu legislația europeană.

Tot joi, premierul ungar Viktor Orban a anunţat o creştere a salariului minim şi a reiterat planurile de reduceri fiscale pentru familii în 2022, lansându-şi astfel campania pentru alegerile ce vor avea loc anul viitor şi care se profilează ca o competiţie strânsă, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG