Linkuri accesibilitate

UNHCR: peste 6 milioane ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei rusești


 Civili, plecând din Mariupol, 7 mai 2022
Civili, plecând din Mariupol, 7 mai 2022

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a declarat că peste 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia militară pe 24 februarie.

Agenția a precizat că numărătoarea a ajuns la 6.029.705 de refugiați, pe 11 mai, 90% dintre aceștia fiind femei și copii. La începutul conflictului, autoritățile ucrainene au interzis bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să părăsească țara, într-un efort de a-și consolida apărarea.

Mulți ucraineni și-au găsit refugiu în țările vecine, cel mai mare număr – peste 3,2 milioane – au intrat în Polonia, membră a UE. Urmează România - cu aproape 896 de mii, Ungaria – 583 de mii, apoi Republica Moldova - cu 460 de mii de refugiați, marea majoritate a cărora nu au rămas în Moldova, ci au plecat spre alte destinații. Peste 785.000 de ucraineni au trecut, de asemenea, în Rusia, potrivit datelor UNHCR.

Alte opt milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării din cauza conflictului, a precizat Agenția ONU.

În prezent, potrivit UNHCR, fluxurile de refugiați ucraineni au încetinit considerabil, după ce în martie au atins cel mai înalt nivel de aproximativ 3,4 milioane de persoane.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG