Linkuri accesibilitate

UNICEF își oferă ajutorul după ce o boală misterioasă a afectat școlile iraniene de fete


Zeci de eleve iraniene au fost spitalizate ca urmare a valului misterios de boli început în noiembrie.
Zeci de eleve iraniene au fost spitalizate ca urmare a valului misterios de boli început în noiembrie.

UNICEF afirmă că este pregătit să ofere sprijin și asistență Iranului pentru a ajuta la rezolvarea unei crize tot mai mari provocate de o boală misterioasă.

Boala a dus la spitalizarea a zeci de eleve, declanșând speculații privind un complot pentru a determina închiderea școlilor de fete, pe fondul unui val de neliniște după moartea unei tinere care se afla în arestul poliției pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător o eșarfă pe cap.

Se crede că primul incident a avut loc în noiembrie, când 18 eleve din orașul Qom au fost duse la spital după ce s-au plâns de simptome care includeau greață, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, palpitații ale inimii, precum și amorțeală și dureri în mâini și picioare.

De atunci, au apărut alte sute de cazuri și este și astăzi neclar ce putea produce boala. Unele eleve afectate spun că au simțit miros de clor sau de agenți de curățare, în timp ce altele spun că li s-a părut că simt miros de mandarine în aer.

„Școala este un adăpost pentru copii și adolescenți ca să învețe într-un mediu sigur și de susținere. Astfel de evenimente pot avea un impact negativ asupra ratei ridicate de educație a copiilor, în special a fetelor, atinsă în ultimele decenii", a declarat UNICEF Iran într-un tweet pe 2 martie. Iar în altul: „UNICEF este pregătit să ofere sprijinul necesar”.

.
Șahriar Heidari, membru al Comisiei pentru securitate națională din Parlamentul iranian, spunea că, pe 1 martie, aproape 900 de eleve din diferite provincii ale țării erau spitalizate în urma misterioasei boli.

Oficialii au recunoscut abia zilele trecute că ar putea exista o problemă, un parlamentar, Abdulali Rahimi Mozafari, solicitându-i președintelui parlamentului, la 28 februarie, să ordone o anchetă în acest sens.

Deși amploarea crizei este în creștere, autoritățile de securitate din republica islamică spun că încă nu au identificat sau reținut pe nimeni în legătură cu aceste incidente. La 1 martie, președintele Ebrahim Raisi a anunțat o anchetă pentru investigarea acestei situații.

Reacția lentă a autorităților i-a determinat pe unii să acuze guvernul că le otrăvește deliberat pe eleve, acestea aflându-se în fruntea recentelor proteste antiguvernamentale - cea mai mare amenințare la adresa conducerii islamice de la revoluția din 1979.

Alireza Manadi, șeful Comisiei pentru Educație a Consiliului Islamic, a pus valul de îmbolnăviri pe seama „eliberării de azot” în școli, în timp ce Consiliul de Coordonare al Sindicatului Profesorilor Iranieni a afirmat într-o declarație publicată pe 1 martie că ar fi vorba despre atacuri „bioteroriste”.

Niciunul dintre cele două grupuri nu a furnizat dovezi care să le susțină afirmațiile, iar RFE/RL nu le-a putut verifica din surse independente.

Iranul a fost zguduit de manifestații de protest după moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, o fată de 22 de ani. Ea fusese arestată de poliția moralității pentru că ar fi purtat „necorespunzător” hijabul, sau eșarfa pe cap.

Guvernul a organizat mai multe contramanifestații pentru a încerca să înăbușe disidența, dar oamenii continuă să iasă în stradă în întreaga țară, iar universitățile și școlile au devenit principalele locuri de confruntare între protestatari și autorități.

Forțele de securitate au lansat, de asemenea, o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, arestând în mod violent studenții, în special studentele, care și-au dat jos hijaburile în semn de protest, în mod sfidător.

XS
SM
MD
LG