Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană: noi reguli împotriva minciunilor politice pe net


Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Îngrijorată de abuzarea publicității politice pentru subminarea alegerilor, Uniunea Europeană a prezentat măsuri menite să ajute oamenii să înțeleagă de ce apar asemenea anunțuri pe net și cine este răspunzător de ele.

Propunerile prezentate joi au ca scop final asigurarea corectitudinii și transparenței alegerilor și referendumurilor. Ele urmează să interzică procedeele folosite pentru a ajunge la un număr sporit de oameni dacă acestea se bazează pe date personale sensibile, ca originea etnică, convingerile religioase sau orientare sexuală – dacă utilizatorul nu-și dă permisiunea pentru așa ceva.

Publicitatea digitală cu finalitate politică a devenit o cursă fără reguli...
Vera Jourova

„Publicitatea digitală cu finalitate politică a devenit o cursă fără reguli, în care se folosesc metode murdare și opace”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, prezentând măsurile, joi. „O mulțime de analiști de date și firme de comunicare lucrează zi de zi cu datele noastre ca să găsească cea mai eficientă cale de a ne convinge să cumpărăm ceva, să votăm pe cineva anume sau să nu votăm deloc”.

Jourova a spus că oamenii trebuie să știe că ceea ce au în față este publicitate, să știe cine a plătit-o, cu cât anume, și ce criterii de atingere a audienței au fost folosite. „Noile tehnologii ar trebui să fie instrumentele empancipării, nu ale manipulării”, a mai spus comisarul european.

Comisia Europeană speră ca cele 27 de țări membre și Parlamentul European să dezbată și să aprobe propunerile cel mai târziu în 2023, înaintea alegerile europene ce se vor ține cu un an după aceea.

Companii precum Facebook sau Google, cei doi jucători principali ai industriei digitale, ar urma să fie amendate dacă încalcă noile reguli.

Ambii giganți, ca și Twitter, au salutat, în principiu, restricțiile propuse de CE, cerând doar detalii.

În practică, în baza noilor reguli, orice publicitate politică va trebui etichetată ca atare, afișând proeminent numele sponsorului, cu o notă care să explice cât a costat anunțul și de unde proveneau banii cu care a fost plătit.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG