Linkuri accesibilitate

„Urmează zile extrem de interesante la Bruxelles” (Cristian Unteanu/Adevărul.ro)


Noutăți în presa din România.

„Urmează zile extrem de interesante la Bruxelles” (Cristian Unteanu/Adevărul.ro)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

„Paradoxul politicii la români face ca inclusiv veștile bune să provoace discordie, iar bucuria simplă și sinceră să fie înlocuită de ghionturi, ranchiună și critici interne”. L-am citat pe Valentin Naumescu care comentează pe spotmedia.ro atitudinea românilor față de victoria Partidului Acțiune și Solidaritate în alegerile din Republica Moldova. Bucuria a fost umbrită de criticile adresate puterii de la București care l-ar fi susținut pe fostul lider corupt Vladimir Plahotniuc. Nu e singurul lucru de reproșat României, alegătorilor ei. Analistul compară rata participării la vot în România, la legislativele de anul trecut, și respectiv cea de anul acesta la alegerile parlamentare anticipate din Moldova (31 la 48,5 %). Moldovenii au reușit o majoritate solidă, în timp ce românii – de-abia o guvernare de coaliție. Mai este și tratamentul aplicat Alianței pentru Unirea Românilor. Dincolo de Prut, discursul AUR a prins la numai 0,48% dintre alegători, in timp ce în parlamentul de la București partidul a intrat cu 9%.

Analiza lui Cristian Unteanu, apărută pe blogurile Adevărul, discută noua poziție a forurilor europene față de statele cu tendințe iliberale și antieuropene. Cazul Poloniei este cel mai recent și probabil primul în care Uniunea se va decide să aplice la literă prevederile europene. La pachet cu Polonia, va fi sancționată și Ungaria. Ceea ce este însă cu adevărat periculos este faptul că în Polonia Tribunalul Constituțional e pe cale să creeze precedentul nerespectării legislației comunitare, printr-o decizie care lasă loc opțiunii între legislația națională și cea europeană. Ce va face România în această situație ?, se întreabă Unteanu. Deocamdată tace, având și motive : „situaţia este extrem de jenantă, scrie Unteanu. (…)ce să spună bieţii oameni prinşi între Parteneriatul strategic presupus de proiectul Celor Trei Mări, unde noi şi polonezii ne-am jurat credinţă şi unitate veşnică, şi, de partea cealaltă, apartenenţa la PPE a celor de la PNL şi mai ales a preşedintelui Iohannis. (…) Mare atenţie, adaugă comentatorul, americanilor le convine de minune poziţionarea actuală a polonezilor, profund eurosceptici, cu guvern super-pro-american, cumpărător masiv de tehnică militară made in USA . Caz în care noi pe cine să supărăm?” „Urmează zile extrem de interesante la Bruxelles şi vom avea ocazia rarisimă de a-i vedea pe ai noştri obligaţi să argumenteze şi să ia o decizie fundamentală, pro sau contra proiectului European”.

Fostul lider al Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, a fost eliberat din detenție prin decizia unei instanțe de provincie. E vâlvă mare, mulți sunt indignați, dar Hari Marcu-Bucur scrie pe site-ul ziare.com că această eliberare înainte de termen e la fel de penibilă ca motivul încarcerării: „insul acesta, care a furat milioane peste milioane, dar a și produs pagube naționale de sute peste sute de milioane, dacă nu chiar miliarde peste miliarde, nu a putut fi fost scos din funcțiile de decizie publice (Numărul Trei în ierarhia de stat) și politice (Președintele Partidului Social Democrat) decât prin vârârea lui la pârnaie. Iar vârârea la pârnaie s-a întemeiat pe o găinărie” (vina de a fi plătit din bani publici două militante ale partidului).
Iată și părerea Ioanei Ene-Dogioiu, de la spotmedia.ro : „Din punct de vedere politic, eliberarea lui Liviu Dragnea este o pleașcă pe care o primește actuala coaliție și o lovitură serioasă pentru PSD, un partid care până acum își permitea să privească amuzat la tensiunile din celelalte formațiuni.”

XS
SM
MD
LG