Comasarea Universității de Stat din Tiraspol care este refugiată în R. Moldova, ar putea lipsi guvernul de la Chișinău de un „instrument de soluționare a conflictelor”, atrage atenția Veaceslav Ioniță, expert pe probleme economice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, IDIS "Viitorul".
Într-o postare în blogul său de analize, Ioniță reamintește că „sunt trei țări în regiune, Georgia, Ucraina și Republica Moldova, unde sunt 21 universități refugiate.
„Atât Republica Moldova, cât și Ucraina și Georgia, trebuie să aibă o politică unică, susținută de către UE, de soluționare a conflictelor, inclusiv de întoarcere a universităților refugiate”, mai scrie Ioniță.
Reforma învățământul superior, pusă în dezbatere publică la începutul acestei luni de ministrul educației Anatolie Topală, a provocat multe controverse.
Universitatea de Stat din Tiraspol, care ar urma să fie absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, a dat încă de pe 29 iunie o declarație în care arată că planurile de comasare „ înseamnă de facto lichidarea instituției în care își fac studiile circa 3000 de studenți. Asta nu va soluționa situația din domeniul învățământului și nu va contribui la ridicarea calității predării” se arată în comunicatul universității.
Imediat după ce planul reformei fusese făcut public, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu în care și-a exprimat îngrijorarea față de intenția de lichidare a Universității de Stat din Tiraspol, solicitând revizuirea deciziei.
Rectorul UST, Eduard Coropceanu, a reamintit că universitatea ar avea un statut special de instituție în evacuare, care trebuie păstrată. „(…) În Ucraina, de exemplu, sunt 11 universități evacuate din Crimeea și Donbas, în Georgia patru universități sunt evacuate din Abhazia și Osetia de Sud. Nimeni niciodată nu și-a pus întrebarea în vreun stat să lichideze universitățile evacuate. (…) Noi sperăm mult că Universitatea de Stat din Tiraspol, fiind unica în spațiul românesc cu un astfel de statut, va reveni în regiunea transnistreană”, a mai scris Coropceanu.
Analistul Veaceslav Ioniță mai atrage atenția că în prezent, în stânga Nistrului, sunt circa 11 mii de studenți, ale căror „acte de studii, eliberate de către actuala universitate din Tiraspol, sunt nerecunoscute, iar Republica Moldova trebuie să ajute acești tineri, să aibă acte legalizate și să fie încadrați legal în câmpul muncii din Republica Moldova sau din altă țară”.