Linkuri accesibilitate

Uzbekistan | 18 persoane au fost ucise în tulburările din republica autonomă Karakalpakstan


Biroul procurorului general al Uzbekistanului a declarat că 18 persoane au fost ucise în timpul tulburărilor din Karakalpakstan, republică autonomă din Asia Centrală. Protestele au izbucnit săptămâna trecută din cauza planurilor de restrângere a autonomiei republicii autonome.

Forțele de securitate au reținut 516 de protestatari în timp ce dispersau manifestația de săptămâna trecută, dar, între timp, i-au eliberat pe mulți dintre ei, a declarat biroul de presă al gărzii naționale în cadrul unei conferințe de presă.

Protestele au izbucnit în capitala regională Nukus și în alte orașe după ce, la 27 iunie, au fost propuse modificări la Constituția uzbecă, inițiate de președintele Șavkat Mirzioev, inclusiv eliminarea pasajului care garanta dreptul Karakalpakstanului de a solicita independența, în cazul în care cetățenii aleg acest lucru în cadrul unui referendum. Însă, în timpul unei vizite în Karakalpakstan, în ziua de 2 iulie, Mirzioev a susținut proiectul de modificare a Constituției care elimină posibilitatea obținerii independenței prin referendum.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG