Linkuri accesibilitate

Fiecare al patrulea moldovean nu crede în existența coronavirusului


Coadă kilometrică la al treilea maraton de vaccinare la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Coadă kilometrică la al treilea maraton de vaccinare la Chişinău, 26 iunie 2021 - a fost primul maraton la care s-a oferit și vaccinul rusesc Sputnik V.

În R. Moldova, fiecare a patra persoana adultă nu crede în existența coronavirusului arată datele statistice prezentate miercuri de Ministerul Sănătății la Chișinău.

Potrivit Ministerului, în total, 13,6% din populație a primit cel puțin prima doză de vaccin anti-Covid, pe când 8,25% a fost imunizată complet, a anunță secretatul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea. Lor li s-ar mai adăuga circa 3% din cetățeni, potrivit unor estimări aproximative ale autorităților, care s-ar fi vaccinat peste hotare, cea mai mare parte în România.

Compania iData, care a realizat cel mai recent Barometru al Opiniei Publice, arată însă că rata de vaccinare generală ar fi în jur de 25%, iar potrivit companiei CIVIS - circa 20%. CIVIS a realizat recent un studiu la comanda biroului regional OMS care arată că a crescut rata de acceptare a vaccinurilor anti-Covid la 57%, față de 41% în luna martie.

Diferențele mari între datele Ministerului Sănătății și cele ale companiilor de cercetări sociologice s-ar explica prin numărul populației totale la care se raportează, a explicat Denis Cernelea. Ministerul include și cetățenii plecați peste hotare și pe cei din stânga Nistrului, sociologii când fac sondaje se opresc la Nistru și iau în considerare numai populația care se află efectiv în țară.

Marți au fost vaccinate cu prima doză alte peste 4 mii de persoane în timp ce aproape 5 mii au primit a două doză a vaccinului anti Covid-19. Totodată, marți au fost raportate trei decese legate de Covid-19 și 70 de cazuri noi de infectare.

Autoritățile încearcă să accelereze procesul de vaccinare, ținând cont și de răspândirea rapidă în Europa a noii variante Delta, mult mai contagioasă. Sub sloganul „ „După votare, mergi la vaccinare!” persoanele care votează duminică, în alegerile anticipate, sunt invitate cu această ocazie să se și vaccineze anti Covid, motiv pentru care toate centrele de vaccinare vor fi deschise.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG