Linkuri accesibilitate

Vaccinarea în R. Moldova: 70 % din populație până în luna noiembrie?


În Moldova a început de marți a treia etapă de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit datelor ministerului sănătății de la Chișinău până acum au fost vaccinate aproape 193 de mii de persoane, ceea ce constituie puţin peste 4 la sută din populaţie. Odată cu deschiderea acestei a treia etapa a vaccinării – continuă şi vaccinările pentru categoriile de persoane incluse în prima şi a doua etapă. Autoritățile din domeniu și-au propus ca până în luna noiembrie a acestui an să reușească să vaccineze 70% din populația Moldovei. Cât este de real acest obiectiv și ce ar trebui să se întâmple ca el să poată fi îndeplinit?

Vaccinarea în R. Moldova: 70 % din populație până în luna noiembrie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Startul etapei a treia de imunizare care cuprinde populația generală, indiferent de vârstă şi ocupaţie, a fost anunţat de Ministerul Sănătății, contrat planurilor iniţiale, până la lansarea oficială a platformei naționale de programare la vaccinare.

Din motive tehnice, programarea încă nu este disponibilă...

Iar pentru a evita aglomerațiile la centrele de vaccinare, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis că faza a treia se va desfășura etapizat, pe categorii. De marți sunt eligibili lucrători din întreprinderi cu risc sporit, între care cele din domeniul producerii de alimente și energie electrică, culturii, din transport și comunicații, din sectorul HoReCa, reprezentanții cultelor religioase şi poștașii, precum şi membrii lor de familie. Întrucât e vorba de colective întregi, autoritățile din sănătate speră să grăbească astfel imunizarea, a declarat marţi seara la o emisiune televizată secretara de stat din Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatîc:

Tatiana Zatîc
Tatiana Zatîc

„Sperăm noi că va da un impuls mai dinamic procesul de vaccinare deoarece vorbim despre colective organizate, colective responsabile care ţin la sănătatea lor şi vor face tot posibilul ca angajaţii întreprinderilor respective să fie imunizați.”

Startul gradual al etapei a treia de imunizare a fost precedat de o serie de critici la adresa autorităților de sănătate că pe durata sărbătorilor pascale ritmul imunizării a stagnat, centrele de vaccinare fiind practic închise, în timp ce ţara vecină, România, a organizat maratoane de vaccinare non-stop a tuturor doritorilor, fără programare prealabilă.

Preşedinta Maia Sandu, care a convocat în după-amiaza zilei de marți secretarii de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, le-a reproșat că procesul de vaccinare este prea încet, raportat la cantitatea de vaccin disponibilă. Şefa statului a cerut Ministerului să deschidă mai multe centre de imunizare, care să activeze şi în zile de odihnă, să renunțe la vaccinarea pe categorii, să deschidă procesul pentru toți doritorii şi să simplifice procedurile, astfel încât oamenii să se poată vaccina indiferent de locul de trai sau de muncă.

Președinta Maia Sandu în timpul vaccinării anti-COVID
Președinta Maia Sandu în timpul vaccinării anti-COVID

„Mulți moldoveni doresc să se vaccineze și Ministerul trebuie să asigure imunizarea doritorilor cât mai repede”, a spus Maia Sandu.

Şefa departamentului epidemiologie în cadrul universității de medicină din Chișinău, Angela Paraschiv, membra Comitetului Național de Coordonare a Imunizării, spune că în lipsa unei platforme funcționale de programare, care va fi lansată cel mai probabil joi, deschiderea vaccinării pentru toţi doritorii ar putea provoca un haos.

Prin intermediul programărilor o să fie posibil să se vaccineze toate persoanele...

„Dacă o să se lanseze platforma, atunci prin intermediul programărilor o să fie posibil să se vaccineze toate persoanele. Acum se va merge gradual pentru ca să oferim prioritate celor care lucrează în condiții de risc, inclusiv dacă o să avem suficient vaccin se vor vaccina şi celelalte persoane.”

În municipiul Chişinău care dispune de cele mai multe doze de vaccin şi de cea mai numeroasă infrastructură a centrelor de vaccinare etapa a treia de imunizare a fost lansată mai devreme decât la nivel naţional. Săptămâna trecută Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiul a decis să extindă campania de vaccinare pentru toţi doritorii, la adresare liberă, adică fără programare prealabilă la medicul de familie. Primarul general Ion Ceban a reiterat marţi că procesul de imunizare decurge după principiul ,,primul venit – primul servit”, în limita stocurilor existente.

Primarul Chișinăului Ion Ceban
Primarul Chișinăului Ion Ceban

„Specialiștii spun că este păcat ca serul să-l păstrăm în frigidere când sunt mulţi dintre cei care doresc vaccinarea.”

Autoritățile din sănătatea și-au propus ca până la finele lunii noiembrie să reușească să vaccineze 70 la sută din populația țării. Membra comitetului de imunizare Angela Paraschiv spune că acest obiectiv este real dacă vor exista suficiente stocuri de vaccin, dar şi acceptarea populației de a se imuniza. Ea mai precizează că se planifică deschiderea mai multor centre de vaccinare, inclusiv de capacitate mare, în special în municipiul Chişinău, pentru a atinge numărul scontat de peste 40 de mii de persoane vaccinate pe zi. Autoritățile nu au precizat însă foarte exact ce tactici au de gând să aplice pentru acoperirea populației rurale.

XS
SM
MD
LG