Guvernul dominat de socialiști și marea lui rivală, președinta Maia Sandu, au vorbit luni pe două voci distincte în ce privește evoluția campaniei de vaccinare. În vreme ce șefa statului a spus că toată lumea are acces la vaccin, ba încă fiecare poate alege din care dorește, guvernul a anunțat că a cerut UE, împreună cu Ucraina și Georgia, includerea în mecanismul european de distribuire a vaccinelor – într-o declarație mai mult implicită că e nevoie de mai multe. Au aceste perspective diferite conotații electorale, sau denotă doar percepții diferite a ceea ce se întâmplă în realitate? Și cum merge, de fapt, campania de vaccinare?
Pe măsură ce campania de vaccinare avansează, numărul doritorilor de a se imuniza crește, iar accesul la vaccin nu mai este limitat, încercările tot mai vizibile ale unor politicieni de a capitaliza politic acest proces nu mai îngrijorează la fel de mult ca acum câteva luni când ancorarea vaccinării în dispute geopolitice nu făcea decât să alimenteze şi mai mult reticența în rândul cetățenilor.
Că politicienii capitalizează pe asemenea momente nu e nimic nou sub soare
De această părere este experta Stela Bivol directoarea Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate. „Părerea mea este că la moment am depășit antagonizarea maximă… Că politicienii capitalizează pe asemenea momente nu e nimic nou sub soare. La noi pe toată perioada pandemiei s-a capitalizat pe tema Covid: cine aduce teste, cine aduce protecție, cine aduce vaccin, cine aduce medicamente ş.a.m.d. De la asta nu putem pleca, dar faptul că acum este o dinamică pozitivă eu salut.”
Stela Bivol nu exclude că unii politicieni caută să culeagă dividende politice atunci când sprijină unele evenimente de încurajare a imunizării, cum ar fi maratoanele sau punctele mobile de vaccinare, sau când își atribuie meritele pentru aducerea în țară a diferitor tipuri de vaccin. Atât timp cât ritmul vaccinării este în creștere, orice inițiativă este benefică, precizează experta:
„Pentru noi ca ţară strategic este să avem acces la vaccin. Dacă oricare din aceste iniţiative ne aduce cât mai multe vaccinuri de calitate europeană pe orice tip de platforme rămân a fi salutate. Chiar nu contează pe ce canale o să intre în ţară, dar e important cât mai repede să avem acces suficient ca lumea să nu facă cozi de cinci ore ca să găsească vaccinul pe care şi-l doreşte.”
Cu peste 400 de mii de vaccinați, dintre care 100 de mii doar în ultimele şapte zile, R. Moldova a atins o rată de imunizare de peste 10 la sută. Mai mult de 2 procente din populația generală a fost vaccinată cu ambele doze. În cadrul celor două maratoane de vaccinare organizate în ultimele săptămâni în capitală au fost imunizate aproape 10 mii de persoane. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va extinde maratoanele la care se pot vaccina fără programare toţi doritorii şi în alte regiunii ale ţării, începând cu regiunea de nord în această săptămână, la Briceni.
Coordonatorea campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, Ninel Revenco, îndemnă oamenii să nu aștepte să se vaccineze doar la maratoane. „Mergem la medicul de familie, mergem la centrele de vaccinare care deja sunt deschise în toate raioanele ţării. Sunt mai mult de 400 de centre de vaccinare. toate vaccinurile sunt proporțional distribuite şi ac este vaccinuri vă aşteaptă.”
De la începutul campaniei de imunizare, în martie, R. Moldova a recepționat în total aproape 900 de mii de doze de diferite tipuri de vaccin anti-Covid. Jumătate dintre ele au fost deja utilizate. Medicul epidemiolog Alexei Ceban precizează că stocurile de vaccin sunt suficiente pentru a menține ritmul alert al vaccinării înregistrat în ultimele câteva săptămâni:
„Avem stocuri la nivel de centre de vaccinare şi de centre de sănătate publică... Avem în jur de 100 de mii de doze disponibile pentru prima doză, dar astfel de doze pot fi direcționate din următoarele livrări. Cu certitudine avem capacitatea de a asigura persoanele cu doza întâi în continuare.”
Până la finele acestei săptămâni R. Moldova ar urma să obţină un nou lot de 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei Covax a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a anunţat Alexei Ceban. El a mai precizat că în fază avansată sunt şi negocierile directe cu marii producătorii de vaccin.