Linkuri accesibilitate

Vaccinarea anti-Covid, subiect de controverse politice și dispute geopolitice


R. Moldova mizează pe promisiunea platformei COVAX că îi va livra gratis 20% din necesarul de vaccinuri, pe donații ale României, pe donații ale UE și ale altor țări.

Pentru crearea de imunitate colectivă contra COVID-ului este nevoie
să fie imunizate cel puțin 70% din populație. Republica Moldova mizează pe promisiunea platformei COVAX că îi va livra gratis 20% din necesarul de vaccinuri, pe donații ale României care au și început să vină, pe donații ale Uniunii Europene și ale altor țări. Planul național de imunizare mai prevede că tot de la platforma COVAX Chișinăul va putea cumpăra „la prețuri preferențiale” încă 30% din necesarul de vaccinuri. Dar acest plan mai prevede și că, „în caz de necesitate”, R. Moldova „va procura adițional” doze de vaccin cu bani din bugetul de stat, fondurile de urgență ale guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste posibile achiziții devin deja subiect de negociere politică și dispută geopolitică.

Vaccinarea anti-Covid, subiect de controverse politice și dispute geopolitice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
Link direct

Un comunicat oficial anunța luni seară că președinta socialistă a legislativului, Zinaida Grecianîi, a convocat la parlament întreg guvernul interimar, în frunte cu șeful lui, Aureliu Ciocoi, pe tema vaccinării anti-Covid-19. Grecianîi i-ar fi cerut premierului în exercițiu să găsească bani pentru cumpărarea unui milion de doze, se afirma în comunicat, iar Aureliu Ciocoi i-ar fi răspuns că executivul va examina „de urgență” solicitarea și va iniția achiziția, din fondul Companiei de asigurări medicale și din cel de rezervă al executivului.

Despre un milion de doze a vorbit șeful partidului lui Grecianîi, fostul președinte Igor Dodon, tot luni, la o zi de la sosirea primului lot din donația românească de vaccinuri Astra Zeneca - donație cu care a și început campania de imunizare. „Noi avem de cumpărat urgent vaccinuri, dar guvernul este interimar”, a spus Dodon într-o conferință de presă dedicată crizei politice, în care s-a referit însă și la vaccinul rusesc. Dodon a mai spus că vaccinul rusesc poate veni săptămâna viitoare, pe trei căi: donație, achiziții publice și achiziții private.

Nici comunicatul de la parlament ce îi citează pe Grecianîi și Ciocoi, nici Igor Dodon nu au precizat dacă au avut în vedere anume vaccinul Sputnik V atunci când au vorbit despre milionul de doze ce trebuie procurate.

A început vaccinarea anti-Covid: Primii imunizați, medicii de la terapie intensivă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

Aureliu Ciocoi, pe de altă parte, afirmă că în citatul care i s-a atribuit lui în comunicatul legislativului, s-a referit la vaccinuri în general, nu în particular la cel rusesc:

Noi demarăm procedurile de achiziționare a vaccinului, dar de aici intră în acțiune regulile pieței...
Aureliu Ciocoi, premier interimar

„Eu am spus că noi depunem eforturi pentru achiziționarea vaccinurilor, fără să specific care anume. Ar fi culmea ca un prim-ministru, fie el și în exercițiu, să favorizeze public într-o declarație un anumit vaccin. Deci, noi demarăm procedurile de achiziționare a vaccinului, dar de aici intră în acțiune regulile pieței: cine ne va oferi un preț mai avantajos dintre producători acela și îl vom achiziționa”.

Criticii socialiștilor au găsit, însă, în aceste întâmplări semne că echipa lui Igor Dodon ar vrea să folosească influența politică pentru a difuza în scopuri de imagine mai ales vaccinul rusesc, chiar dacă încă nerecunoscut internațional.

Ninel Revenco, o responsabilă de prim rang din echipa de experți creată de guvern pentru gestionarea campaniei de imunizare, a părut să respingă, tot luni, posibilitatea administrării, deocamdată, a vaccinului rusesc.

„Comitetul național de experți în imunizare la ultima ședință a adoptat decizia că în țară populația va primi vaccinurile sigure și cele care sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, de către FDA din SUA și acele care au fost aprobate în lista de aprobare urgentă a OMS. În prezent sunt trei vaccinuri pe lista de aprobare de urgență a OMS: Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Și o informație de ultimă oră este că în SUA a fost aprobat și vaccinul Janssen al companiei Johnson & Johnson...”

Într-o dispută anterioară, pe tema omologării vaccinului Sputnik V de către agenția moldoveană a medicamentului înainte de o certificare internațională completă, întrebarea era dacă autoritățile medicale de la Chișinău nu s-au contrazis pe ele însele după ce tot ele au asigurat că vor examina acest vaccin doar după agrearea de către OMS. Aureliu Ciocoi, interimarul din fruntea guvernului, ne-a spus, însă, că decizia agenției este justificată.

„Cadrul normativ după care s-a ghidat Agenția medicamentului spune foarte clar: pe teritoriul R. Moldova sunt omologate vaccinurile care – unu - sunt acceptare de OMS; doi – de AEM; sau vaccinurile care sunt aprobate de cel puțin un stat membru al UE. În cazul Sputnik avem Ungaria, iar de ieri și Slovacia. Formal, nu există motiv pentru a nu înregistra vaccinul Sputnik V pe teritoriul R. Moldova. Apoi, donațiile nu au nevoie de omologare, pentru că așa spune legea. Dar când este vorba despre achiziții, adică când din bugetul de stat se alocă bani pentru procurarea vaccinului, aici deja trebuie să fie obligatoriu vaccinul omologat pe teritoriul R. Moldova. La momentul de față avem omologat Astra Zeneca produs în Coreea de Sud, Astra Zeneca produs în India, Pfizer și Sputnik V. Din moment ce este omologat, poate fi procurat și el.”

Acuzată de Igor Dodon că ar fi încercat împiedicarea înregistrării moldovene a vaccinului rusesc, președinta Maia Sandu, care anterior a insistat și ea pe nevoia certificării internaționale înainte de admiterea în imunizare, a negat alegațiile. Cu decizia de vineri a agenției în față, ea a spus doar că înregistrarea sau nu a unui vaccin nu depinde de președinție, ci de instituția specializată, iar ceea ce își dorește este ca țara să obțină cât mai curând toată cantitatea de vaccinuri de care e nevoie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG