Linkuri accesibilitate

Vaccinarea în Bulgaria bate pasul pe loc


La Aeroportul Sofia a ajuns un nou transport de vaccinuri
La Aeroportul Sofia a ajuns un nou transport de vaccinuri

În procesul de vaccinare Bulgaria rămâne cu mult în urmă țărilor vecine.

Serbia, Grecia, România și Turcia înăintează incomparabil mai repede. Unele din aceste țări se pregătesc să înceapă producția proprie de vaccinuri.

Vaccinarea în Bulgaria bate pasul pe loc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

La Sofia guvernanții se laudă cu planificarea excelentă dar după procentul celor vaccinați la un milion de locuitori țara se află ferm pe ultimul loc nu numai în cadrul Uniunii europene dar și în Sud-estul Europei. Explicația guvernului Borisov – întârzie livrările de vaccinuri - este valabilă și în cazul țărilor vecine dar acolo găsesc posibilități de a depăși piedicile în interesul cetățenilor.

O altă problemă de care nimeni nu vorbește este cea a numărului inexplicabil de mic al bulgarilor care doresc să se vaccineze – numai 30-35%. La categoria profesorilor de liceu acest procent este și mai mic. La medici și asistente este atins un maximum aproape 50%.

Guvernul nu minte – vaccinarea într-adevăr merge conform planului național în care însă nu există termene precise. Pe data de 24 ianuarie numărul celor vaccinați a fost de 26 000. Ieri el a trecut de 50 000. Sunt zile în care vaccinarea bate pasul pe loc.

În Croația cu o populație mai mică rezultatele sunt de două ori mai bune - și aceasta după puternicul cutremur în finele anului trecut.

În Serbia, la Novi Sad – capitala Banatului sârbesc cu 300 000 de locuitori, sala sportivă a fost transformată într-un centru de vaccinare. Numai pentru Pfizer există 15 puncte, fiecare cu medic, asistentă și doi voluntari pentru activitatea administrativă. Punctele pentru vaccinurile rusesc și chinez sunt mai multe. Vaccinarea cu examinarea medicala obligatorie durează 20 de minute. În jurul orașului - un centru de vaccinare este deschis la 3 sau 4 sate.

Grecia planifică vaccinarea până la finele lunii martie a două milioane de oameni. În Bulgaria acest număr va putea fi atins abia în finele lunii august.

Guvernul a ales un sistem de organizare a vaccinării în care loc central este acordat medicilor de familie.

În România prima faza a vaccinării a fost realizată în 376 de centre. În cea de a doua faza numărul acestora se va tripla.

În Bulgaria centrele pentru primele două faze sunt puțin peste 250.

Previous Next

XS
SM
MD
LG