Linkuri accesibilitate

Vaccinarea scurtează „covidul lung”


Un nou studiu realizat de savanții britanici sugerează că vaccinarea completă împotriva COVID-19 minimalizează nu doar riscul infectării, ci și simptomele așa-numitului „covid lung”.

Studiul oamenilor de știință de la King’s College London arată că la pacienții care s-au infectat cu toate că fuseseră vaccinați, riscul apariției de simptome care să dureze mai mult de patru săptămâni se reduce cu 50%.

„Covidul lung”, cu simptome care durează săptămâni sau luni de-a rândul, a fost semnalat chiar și la persoane care au trecut prin forme mai ușoare ale bolii.

Raportul publicat în revista de specialitate Lancet arată că în general vaccinarea salvează vieți și previne evoluția gravă a bolii. Datele pe care se bazează studiul au fost colectate cu ajutorul aplicației britanice Zoe Covid App, în care voluntarii își înregistrează singuri simptomele, vaccinarea și rezultatele testelor.

Vaccinarea salvează vieți și previne evoluția gravă a bolii....

Din decembrie 2020 și până la începutul lunii iulie, specialiștii au adunat astfel date despre 1,2 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, și peste 970 de mii dintre cei vaccinați complet. Dintre cei care au avut o singură doză s-au reinfectat 0,5% (6.030 de oameni), iar după vaccinarea completă 0,2% (2.370 de oameni).

Din 592 de persoane vaccinate complet care au trecut totuși apoi prin boală, numai 31 (5%) s-au plâns de „covidul lung”.

Savanții au mai constatat că sunt mai expuși acestui risc, chiar și fiind vaccinați, mai ales oamenii cu sănătate șubredă în vârstă de peste 60 de ani, dar și cei care locuiesc în zone dezavantajate. În general, chiar în asemenea condiții, riscul simptomelor este mai ridicat la nevaccinați, decât vaccinați.

Riscul simptomelor este mai ridicat la nevaccinați, decât vaccinați...

La cei vaccinați complet, este de asemenea mai mic riscul că vor fi spitalizați, sau că în prima săptămână a bolii se vor confrunta cu mai mult de 5 simptome.

Rezultatele studiului ar putea ajuta la luarea deciziilor privind vaccinarea cu a treia doză. Organizația Mondială a Sănătății, după ezitări, înclină spre a recomanda acest lucru la categoriile de risc. „Trebuie să fim prudenți cu a treia doză, fiindcă nu avem deocamdată destule date. Totuși, tot mai multe studii sugerează că a treia doză garantează siguranța oamenilor mai vulnerabili”, a declarat săptămâna aceasta Hans Kluge, șeful regional OMS pentru Europa.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG