Vaccinul companiei americane Moderna are – în faza preliminară a celui de al treilea ciclu de teste – rezultate remarcabile, peste 95% eficacitate, similare cu vaccinul Pfeizer/BioNTech. Dacă aceste cifre se confirmă, cele două firme vor cere în Statele Unite, aprobare de urgență pentru folosirea vaccinurilor. Din acel momento, problemele vor deveni logistice și de distribuire, ca și încercarea de a convinge cât mai mulți oameni că vaccinul dă rezultate și este lipsit de riscuri. În ciuda acestor probleme încă nerezolvate, experții spun că a avea un vaccin eficient la mai puțin de un an de la declanșarea pandemiei este spectaculos. Încă alte două vaccinuri –Johnson & Johnson și AstraAzteca - se află în faze finale de testare.
Toate astea sunt vești foarte bune în Statele Unite, unde săptămâna trecută au fost peste un milion de cazuri noi de contaminare cu noul coronavirus și pe ansamblul, aproape 250 de mii de persoane și-au pierdut viața. Moderna a folosit un eșantion de 30 de mii de persoane. Dintre cele 95 de persoane care au contractat virusul, 90 au fost injectate cu placebo, 5 au primit vaccinul și nici unul dintre aceste din urmă cazuri nu a fost grav. Efectele secundare ale vaccinului sunt până acum neglijabile și de scurtă durată. Pfizer și Moderna folosesc o tehnologie specială, care nu a mai fost utilizată până acum pentru vaccinuri.
Cele două studii continuă, urmând ca după aprobare, pacienții să rămână sub control o perioadă îndelungată pentru a se stabili cât timp beneficiază de imunitate.
Operațiunea Warp Speed – inițiată de administrația Trump – intenționează să înceapă distribuirea vaccinului la 24 de ore după aprobarea sa, probabil la începutul lui decembrie.
Faptul că tranziția între administrații nu decurge normal, în condițiile în care Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea, poate îngreuna procesul de distribuiré a vaccinului în toată țara în mod eficient.
O veste bună e că, spre deosebire de vaccinul Pfizer/BioNTech, care trebuie ținut la temperaturi foarte scăzute, vaccinul firmei Moderna poate fi păstrat într-un frigider obișnuit, timp de 30 de zile și 7 ore la temperatura camerei.
Asta înseamna că mai multe facilități existente – cabinete medicale și farmacii – pot administra vaccinul Moderna, în timp ce Pfizer/BioNTech are nevoie de condiții speciale. Ambele firme intenționează să livreze circa 20 de milioane de doze, fiecare, anul acesta.
Dar populația Americii este de 350 de milioane și e nevoie de doua doze de persoană.
Scepticii anti-vaccin reprezintă circa 40% din populația SUA.
Vaccinarea va începe cu persoane în grupele de risc și cu personalul sanitar dar este de așteptat ca populația, în general, să aibă acces la un vaccin din primele luni ale anului viitor. Dacă totul merge conform planului.