Parlamentul a aprobat numirea în fruntea Serviciului de Informații și Securitate a lui Vasile Botnari pentru un mandat de cinci ani. Pentru desemnarea lui la conducerea SIS au votat 53 de deputați ai puterii, în ciuda criticilor opoziției. Votarea legii cu privire la SIS trebuie grăbită, e de părere Valentin Dediu, fost director interimar la Serviciul de Informație și Securitate.
Europa Liberă: Un nou șef în fruntea Serviciului de Informație și Securitate înseamnă și un nou suflu?
Valentin Dediu: „Evident, înseamnă și un nou suflu și sper foarte mult și sunt foarte bucuros că în sfârșit a fost numit șef la Serviciul de Informație și Securitate, fiindcă așa o instituție importantă în stat, care este responsabilă de securitatea statului, este o instituție autorizată să asigure securitatea statului, fără un conducător mai mult de zece zile, de acum este foarte și foarte greu.
În Serviciu a fost o situație foarte grea, fiindcă, cu părere de rău, colectivul s-a divizat în mai multe grupări și în afară decât intrigi nu se făcea mare treabă. Și sper că noul șef care a venit se va lămuri în scurt timp cu situația de acolo, în primul rând, în colectiv, va înțelege sarcinile principale care sunt cotidiene, care sunt de mulți ani, ele practic îs tradiționale, pericolele, amenințările și va înțelege sarcina anului acesta, care este și foarte, foarte importantă – asigurarea securității alegerilor parlamentare.”
Europa Liberă: Unele voci înclină să creadă că partajarea politică nu face bine atunci când sunt numiți înalți demnitari în aceste funcții. Pentru SIS cum e?
Valentin Dediu: „Evident, evident. Și eu sunt de părere că în fruntea Serviciului și în special astăzi ar trebui să fie un profesionist, o persoană care cunoaște procesele, cunoaște specificul activității, cunoaște tot absolut – și pericolele, și amenințările –, este cunoscut și în țară, și peste hotare, fiindcă este foarte important astăzi să cooperăm cu partenerii noștri de dezvoltare, în special pentru a contracara anumite pericole asimetrice. Și da, da, este practica numirii și altor persoane, adică din exterior, persoanele politice cu anumite cerințe, anumite criterii trebuie să existe.
Deci, persoana numită ar fi bine, nu știu cum se va proceda în cazul acesta, anterior știu că nu s-a procedat așa, să nu se implice în activitatea operativă, că se dau indicații și deseori aceste indicații contravin și legii, deseori aceste indicații îs ridicole și ofițerii nu prea înțeleg cum să le hotărască, dar să se bazeze pe profesioniștii care sunt acolo, în Serviciu. Și ei sunt. Și să-și creeze o echipă de profesioniști, nu din aceștia numiți sau parașutați în funcțiile acestea prin anumite promovări, prin cumetrism, prin sunete ș.a.m.d., dar să-și aleagă o echipă de profesioniști, să le permită lor să activeze așa cum trebuie.
Domnia sa este cel care trebuie să asigure relația între Serviciu și autoritățile centrale, cele care sunt consumatorul acestor informații
Eu consider că Serviciul de Informație și Securitate este un diamant ...
obținute de Serviciu. Aici este de vorbit foarte mult. Dacă ar fi cazul, cu prima ocazie, aș folosi și dlui director cam cum văd eu organizarea lucrului pentru a crea condiții bune conducerii statului, fiindcă eu consider că Serviciul de Informație și Securitate este un diamant; un diamant care nu este astăzi folosit așa cum trebuie, dar asta-i altă problemă.”
Europa Liberă: Da, dar imaginea instituției nu e una dintre cele mai bune la momentul de față?
Valentin Dediu: „Și imaginea nu este, dar, dacă s-ar colabora așa cum este organizată activitatea în alte servicii, eu o cunosc, noi am putea s-o schimbăm și fără consum de finanțe, și fără atragerea altor finanțe. Aici numai de organizare depinde. Atunci ar înțelege și conducerea statului, și societatea că Serviciul își face meseria așa cum trebuie.”
Europa Liberă: Dvs. acum cum vedeți – guvernarea își are SIS-ul în frunte cu dl Botnari și Președinția profită că convoacă Consiliul Suprem de Securitate? E o competiție între instituția prezidențială și guvernare?
Valentin Dediu: „Dar nu ascunde nimeni că este competiția aceasta între instituțiile statului – Președinția, Guvernul și Parlamentul. Îmi pare rău că așa fenomen există la noi în țară și aș vrea ca alegerile parlamentare de anul acesta să pună capăt la mai multe probleme de acestea și să mergem prin unitate în societate să fie, dar nu să fie o răzlețire de la capete.”
Europa Liberă: SIS-ul mai contează și atunci când e vorba despre o luptă politică?
Valentin Dediu: „SIS-ul n-are dreptul să se implice în lupta politică, decât poate să asigure securitatea statului și să nu admită implicarea forțelor ostile din exterior în treburile interne ale republicii, să promoveze o formațiune sau altă formațiune sau să facă diferite intrigi ca să nu fie unitate în conducerea statului. Și ar putea s-o facă. Și încă o dată repet:
SIS-ul n-are dreptul să se implice în lupta politică, decât poate să asigure securitatea statului și să nu admită implicarea forțelor ostile din exterior în treburile interne ale republi...
în Serviciu sunt așa persoane care au practică să acționeze, să organizeze activitatea în preajma alegerilor, adică în campania electorală și la alegeri, au practică cum să organizeze lucrul, ca să nu fie implicare din exterior în activitatea politică a statului Republica Moldova.”
Europa Liberă: Până acum, SIS-ului i-a reușit să contracareze implicarea factorului extern în scrutinele electorale?
Valentin Dediu: „Au fost perioade când s-a reușit; în 2009, cu părere de rău, nu s-a reușit; în 2005 s-a reușit. Care și cum, care și cum poate organiza lucrul, de aceea eu spun: „Dacă în 2005 conducerea avea o echipă bună și lucrau profesioniștii, în 2009, cu părere de rău, au fost alte persoane, profesioniștii au fost înlăturați și s-a mers pe altă cale.”
Europa Liberă: Vă referiți la mandatul dlui Reșetnicov?
Valentin Dediu: „Da, în 2009 știm cine a fost. Reșetnicov, da, evident. Și am avut ce am avut. A ars și Parlamentul și Declarația de Independență și nici azi nu poartă răspundere nimeni că nu există această declarație.”
Europa Liberă: Iar fostul președinte Voronin continuă să spună că „România a fost țara care s-a implicat în acea revoltă”?
Valentin Dediu: „Da, printre altele, și unii care sunt la conducere azi în Serviciu tot au stat acolo alături cu acei care spuneau tot așa că „România a participat”. Dar ce să spun? Pericolul nu vine din România, dar nu vor să înțeleagă mulți. Dar ca să înțeleagă, oamenii trebuie să aibă informație, trebuie să fie organizată activitatea Serviciului în modul stabilit și de obținut informația ceea care este utilă pentru a contracara activitățile subversive. Și asta-i tot.”
Europa Liberă: Dacă ar fi fost organizat un concurs pentru ocuparea acestei funcții, credeți că situația ar fi fost alta?
Valentin Dediu: „Nu știu, nu cred. Eu n-aș dori ca pentru funcția din fruntea Serviciului să fie organizat un concurs. Mai degrabă eu cred că trebuie urgent de grăbit primirea Legii cu privire la Serviciul de Informație și Securitate și de introdus statutul de secretar de stat în Serviciu și iată acei care vor fi secretari de stat să fie aleși prin concurs. Conducătorul poate să fie și politic, nu-i mare problemă, principalul el să aibă…”
Europa Liberă: Vă contraziceți, că ați spus că, totuși, trebuie să fie o persoană apolitică?
Valentin Dediu: „Da, eu sunt pentru asta astăzi ca să fie apolitică, dar există și a doua variantă – să fie politică, dar să nu se implice în activitatea operativă a Serviciului. El numai să fie punte de legătură, să spună: „uite, dorim asta, dorim asta”, dar cum să se execute, profesioniștii trebuie să spună. Și dacă ar fi conducătorul politic, poftim, nicio problemă, dar secretarul de stat – ales prin concurs. Și este practica asta în mai multe state. Atunci cred că lucrurile ar fi altele.
Eu vreau să vă spun că dl director Vasile Botnari, după câte eu cunosc mai mult din date biografice, are o vârstă destul de bună, normală, a deținut anumite funcții și posturi în Guvern. Deci are o practică oarecare de activitate ca și conducător al unor instituții, de aceea eu i-aș dori lui succes, i-aș dori să înțeleagă cât mai repede care sunt sarcinile în fața Serviciului, să se debaraseze de cei care nu fac față serviciului, în primul rând, în conducere și să organizeze o echipă bună. Să-i urăm succes, să avem o Securitate bine pusă la punct și să nu se admită încălcarea legislației, în special prin interceptările telefonice și alte activități.”